Què és la cartilla Covid-19 i quins dubtes genera?

La societat mèdica i els experts legals consideren que la seua aplicació és contrària a la normativa i que no té cap utilitat.

El nou passaport de la Covid-19 a Dinamarca
El nou passaport de la Covid-19 a Dinamarca / Reuters

En un moment en què els contagis diaris per coronavirus a Espanya s’acosten al miler de persones i amb 300 brots actius, algunes comunitats autònomes augmenten les mesures restrictives. És el cas de Madrid, on proposen implantar una cartilla Covid-19 o passaport sanitari que arreplegarà informació sobre si les persones han passat la malaltia o si tenen anticossos.

Tant la societat científica i mèdica com els juristes consideren que l’aplicació de la cartilla és contrària a la normativa i que no té cap utilitat.

Què és la cartilla Covid-19?

Aquest document serà similar a una cartilla internacional de vacunació i tindrà una rèplica en la targeta virtual, perquè aquells ciutadans i ciutadanes que hagen passat la malaltia i tinguen anticossos, o s'hagen sotmés a una prova PCR, tinguen registrada la informació en este document.

L’objectiu, segons ha explicat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, és evitar que aquelles persones que no es poden contagiar ni poden contagiar s’hagen de confinar i puguen accedir “amb normalitat” a gimnasos, museus, cinemes o a qualsevol recinte tancat.

Els juristes la consideren contrària a la norma

Aquesta cartilla contindria informació sensible sobre salut que les veus expertes consideren que és contrària a la normativa europea. En declaracions a À Punt Notícies, el portaveu territorial de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, Joaquim Bosch, ha assegurat que la seua gestió pot suposar tot tipus de discriminacions en l’accés als espais “que no estan justificades i poden ser desproporcionades”.

En aquest sentit també s’ha pronunciat l’expert en protecció de dades i privacitat, Eduard Blasi, qui ha indicat que la informació de la ciutadania pot córrer perill i “fins i tot quedar a l'abast de ciberdelinqüents”.

L’OMS i els organismes internacionals la desaconsellen

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha indicat que cap organisme internacional dona suport a mesures com la cartilla Covid-19 i que tampoc el govern espanyol la contempla. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) van descartar ja a l'abril recomanar aquest tipus de mesures.

L'anunci d’Ayuso ha despertat també el rebuig de nombroses societats científiques, que han alertat dels riscos que, per a la salut pública, comporta la mesura, que pot generar en la població una falsa sensació de seguretat. “Hui en dia, la cartilla no té utilitat, perquè, quan una persona ha passat la malaltia, no sabem ni quanta immunitat ha generat i ni per quant de temps”, ha explicat el president de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos.

També et pot interessar

stats