Carreres virtuals i solidàries en el Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)

A la Comunitat Valenciana es diagnostiquen cada any 100 casos nous d’aquesta malaltia que provoca la pèrdua de l’autonomia personal.

Participants en el repte solidari d'Adela-CV
Participants en el repte solidari d'Adela-CV / Twitter (@adelacv)

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l’ELA, l’esclerosi lateral amiotròfica, una malaltia que genera debilitat i paràlisi progressives, afecta les cèl·lules nervioses del cervell i la medul·la espinal i fa que els i les pacients perden l’autonomia personal i necessiten assistència permanent. Cada any, la Comunitat Valenciana registra aproximadament 100 casos nous d’aquesta patologia neurodegenerativa.

Per a donar visibilitat a la malaltia, fomentar la investigació per a la seua cura i facilitar una qualitat de vida a totes les persones que la pateixen, l’Associació Valenciana d’Afectats per l’ELA (Adela-CV) ha organitzat el I Repte Solidari “Con el corazón se corre y se vuELA.

Es tracta d’una prova esportiva de 5 quilòmetres de carrera, 5 de marxa nòrdica i una fila 0 solidària, que es pot realitzar des de qualsevol part del món, fins i tot des del mateix domicili, al llarg d’aquest cap de setmana. Els i les participants aporten 3 euros pel dorsal i comparteixen imatges amb ell a les xarxes socials. Amb els fons recaptats es busca donar suport als programes que desenvolupa Adela-CV i adquirir material de protecció davant de la Covid-19.

Un pla d’atenció a les persones amb ELA i un protocol pioner de donació d'òrgans

També la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha afegit a la commemoració del Dia Mundial de l’ELA i recorda que la Comunitat Valenciana compta amb un pla d’atenció a persones amb esclerosi lateral amiotròfica, un document dirigit a personal sanitari, pacients i familiars amb què es vol facilitar l’atenció diària a aquests pacients, especialment pel que fa a les seues necessitats respiratòries, de nutrició o rehabilitació.

A més, l’Hospital La Fe de València disposa des de fa quatre anys d’un protocol pioner per a facilitar la donació d’òrgans de pacients amb ELA al final de la seua vida.

L’esclerosi lateral amiotròfica és la tercera malaltia neurodegenerativa en incidència, per darrere de la demència i el Parkinson i és especialment sensible perquè produeix la pèrdua de l’autonomia personal. La pateixen entre 4 i 6 persones per cada 100.000 habitants i l’edat d’inici se situa entre els 55 i els 65 anys.

Avança fins a la paràlisi total de la persona i compromet la comunicació oral, la deglució i fins i tot la respiració, tot i que es mantenen intactes els sentits, els músculs dels ulls i, sovint, l’intel·lecte.

També et pot interessar

stats