Barceló confirma l'efecte del pont de desembre en el trencament de la reducció dels contagis

La consellera de Sanitat Universal anticipa la possibilitat de noves restriccions a Nadal per l'empitjorament dels indicadors.

Barceló confirma l'efecte del pont de desembre en el trencament de la reducció dels contagis
Barceló confirma l'efecte del pont de desembre en el trencament de la reducció dels contagis

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, atribueix obertament al pont de desembre el trencament de la tendència descendent en la corba de contagis a la Comunitat Valenciana, que aquest dimecres va registrar el rècord de positius des de l'inici de pandèmia, amb 2.841 nous positius.

En declaracions a la Cadena SER, Barceló ha confirmat per primera vegada l'efecte pont en la situació epidemiològica i ha circumscrit a la mobilitat i a les interaccions socials que hi va haver durant el periode festiu el “desajust” en la caiguda de contagis que s'arrosegava des de feia quatre setmanes.

Barceló ha avançat una reunió extraordinària en el departament aquest dijous per a valorar si cal aplicar noves restriccions sobre les ja anunciades per a Nadal, una possibilitat sobre la qual ja s'ha pronunciat en sentit favorable la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

El president de la Generalitat també s'ha manifestat sobre aquesta qüestió, amb una nova apel·lació a la responsabilitat de la ciutadania. “En les pròximes setmanes ens juguem la vida de moltes persones”, ha dit.

Un Nadal “complicat”

“Els dies de Nadal es presenten complicats”, ha advertit a À Punt la directora de Salut Pública, Isaura Navarro, en una intervenció que suggereix que l'activació de mesures preventives més dràstiques està més a prop hui que ahir. “Estem en una situació complicada perquè després del pic la setmana del 2 al 8 de novembre començàrem a baixar, ens estabilitzàrem i ja no estem baixant com hauríem de fer-ho”, ha explicat.

Ara mateix, la Comunitat Valenciana registra una incidència acumulada de 227,31 contagis per cada 100.000 habitants, prop de 30 punts per sobre de la mitjana de l'Estat, que es troba en 198,77 punts. Les hospitalitzacions per Covid superen el miler de llits des de les acaballes d'octubre, una pressió hospitalària que es manté constant a les unitats de crítics, que es troben per damunt dels 200 ingressos per Covid des de fa setmanes.

Entre tots els indicadors destaca la taxa de positivitat, és a dir, la proporció de positius sobre les proves PCR i d'antígens realitzades. La Comunitat Valenciana presenta l'indicador més alt de l'Estat, un 15,15% de positivitat en comparació amb la mitjana estatal, que és del 7,9%.

Els contagis que causa cada positiu, a l'alça

Tanmateix, una de les estadístiques que hui concentra més atenció per part dels epidemiòlegs és el nombre de reproducció bàsic (RT). És a dir, el terme mitjà de contagis que està generant cada cas positiu. Aquest indicador, que va marcar un màxim d'1,72 contagis per cada positiu al juliol, ha remuntat lleugerament en els últims dies, després de setmanes a la baixa, i balla hui entre els 0,94 i els 0,89 punts, segons els últims registres publicats, que són del 8 de desembre.

“Encara estem per sota d'1, però està pujant una altra vegada; podem parlar d'una clara tendència en alça", assenyala Alfred Peris, el director de l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la Universitat Politècnica de València. Paraules d'advertència si tenim en compte que el model estadístic avalua la situació amb dies de retard i que encara no ha incorporat els registres associables al pont de la Puríssima.

“La tendència és preocupant perquè es produeix la vespra de les compres, els moviments i les reunions de Nadal”, assegura Peris, perquè, segons explica, l'indicador en alça en un moment d'augment potencial de les interaccions socials podria multiplicar exponencialment els contagis.

El matemàtic de la UPV considera que si el creixement es manté i s'arriba o es supera novament el nivell 1 –un contagi nou per cada positiu– caldria valorar ja l'aplicació de noves restriccions, ja que “encara seríem a temps” d'evitar una nova onada del coronavirus

També et pot interessar

stats