Barceló confirma almenys 120 positius en el brot universitari originat a la residència Galileo Galilei

Sanitat Universal estableix un confinament voluntari del centre i suspén deu dies les pràctiques de Ciències de la Salut a la província de València.

Una persona amb mascareta camina pel campus de la Universitat Politècnica de València
Una persona amb mascareta camina pel campus de la Universitat Politècnica de València / Biel Aliño (Efe)

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha confirmat aquest dilluns que hi ha almenys 120 positius de Covid-19 en el brot originat en una festa universitària que va tindre lloc fa dos dissabtes al Col·legi Major Galileo Galilei de València. La responsable en matèria sanitària ha definit aquest focus, que començà entre estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) però que s'ha estés ja a altres universitats de la ciutat, com el "més gran" detectat fins a la data a la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat la consellera en roda de premsa, Salut Pública va tindre constància dels primers contagis el passat dimecres 30 de setembre. En detectar-se l'endemà diversos positius en estudiants de la UPV, va ser quan la conselleria va posar en marxa un dispositiu de rastreig i garbellament per a detectar cadenes de transmissió precoç. De les 712 proves PCR que es van dur a terme el divendres, 120 ja s'han confirmat positives (106 en al Col·legi Major i altres 14 en el campus de Vera de la UPV) i altres 291, negatives. Tenint en compte que de moment només se sap el resultat de 411 mostres, la quantitat deixa una taxa de positivitat del 30%. Si es manté aquesta tendència en les vora 300 PCR que queden per diagnosticar, el brot originat al col·legi major Galileo Galilei i la UPV superaria els 200 contagis.

L'elevat índex de positius detectat ha obligat la conselleria a adoptar altres dues mesures preventives, a banda del garbellament massiu. Segons ha avançat Barceló, s'estableix un "confinament voluntari" de tot el col·legi major durant huit dies, que entrarà en vigor una vegada es publique la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). També se suspenen les pràctiques per a estudiants de Ciències de la Salut a totes les universitats, públiques i privades, de la província de València entre el 6 i el 16 d'octubre.

Amb la fórmula del confinament voluntari, que afecta "un col·lectiu de persones no identificades individualment, la intervenció de la justícia serà necessària en cas que algun estudiant no el respecte, segons ha explicat Barceló. Si això passa, la Galileo Galilei haurà de comunicar-ho a la conselleria perquè aquesta puga demanar individualment al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que dictamine aïllar la persona que es bote el confinament voluntari "amb nom i cognoms". "Ja no seria voluntari, sinó que estaria confirmat pels tribunals", ha reiterat Barceló.

Al voltant de 400 dels 650 residents a la Galileo Galilei estudien a la UPV, que diumenge va anunciar la suspensió temporal de les classes presencials al campus de Vera, ubicat a València, per “l'alt nivell de positius”. La mesura afecta 25.000 estudiants i és la primera d'aquestes característiques que es pren en un centre universitari espanyol des de l'inici del curs acadèmic. La docència a distància continuarà “mentre es facen rastrejos, es determine l'abast dels contagis i fins que les autoritats sanitàries indiquen una altra situació”, afirmava la universitat. La resta d'activitats del campus es mantenen amb normalitat. Preguntada al respecte, la consellera ha assegurat que la docència telemàtica continuarà fins que Salut Pública finalitze el garbellament i identifique les aules i carreres afectades pel coronavirus.

Barceló ha descartat, en qualsevol cas, estendre de moment els tests massius als altres centres universitaris de la ciutat que han reportat casos, com ara la de València, la Catòlica i el CEU-Cardenal Herrera. Sanitat determinarà les classes d'on procedeix cada positiu de les PCR i centrarà el rastreig en eixos espais. "Les aules que estiguen netes i no tinguen casos podran, evidentment, cursar els estudis amb normalitat", ha assenyalat.

Protocol per a universitats i residències

La consellera de Sanitat ha explicat també que s'elaborarà un protocol amb mesures i recomanacions per a evitar la propagació de la Covid-19 que es remetrà a universitats, col·legis majors i residències d'estudiants. Ana Barceló ha assegurat que els rectors de les universitats valencianes s'han mostrat col·laboradors amb la Generalitat i s'han compromés a mantindre reunions amb residències i col·legis majors per a garantir que es compleixen els protocols. "No és només adoptar les mesures dins del campus, sinó que quan isquen els estudiants al carrer han de mantindre el mateix nivell de compromís i responsabilitat amb les mesures", ha afegit.

El director de residència Galileo Galilei, Vicente Picassari, ha assegurat que els positius de coronavirus detectats en el rastreig massiu no presenten símptomes i ha insistit que la situació està controlada. "El metge del col·legi està fent rondes diàries de matí i de vesprada i les persones afectades, de moment, són asimptomàtiques", ha avançat aquest dilluns en un comunicat que el servei de premsa de la residència ha enviat als mitjans. Els i les estudiants que viuen en aquest centre estan confinats, aïllats en les habitacions de forma preventiva, i les zones comunes s'han clausurat a l'espera de tindre tots els resultats dels quasi 700 tests realitzats a alumnat (650) i plantilla.

També et pot interessar

stats