Baixen els contagis i les morts diàries a Espanya i augmenten les altes

Les defuncions tornen a situar-se per davall de les 200 i els nous positius per davall del miler.

Baixen els contagis i les morts diàries a Espanya i augmenten les altes
Baixen els contagis i les morts diàries a Espanya i augmenten les altes

La xifra de víctimes mortals per coronavirus ha tornat a caure aquest dissabte per davall de la barrera de les 200 defuncions diàries, després de tres dies consecutius situant-se per damunt. En les últimes 24 hores s’han registrat 179 defuncions, 50 menys que divendres. Des de l’inici de la pandèmia, han mort 26.478 persones per Covid-19.

Segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, el nombre de contagis confirmats per PCR també experimenta una important davallada i torna a situar-se per davall del miler. Aquest dissabte s’han registrat 604 nous positius, 491 menys que divendres i el nombre total de persones infectades puja a les 223.578 (contagis detectats mitjançant PCR), el que representa un increment del 0,27%.

A més, les infeccions resoltes, que inclouen els malalts i malaltes de Covid-19 donades d'alta i persones a les quals se'ls ha realitzat una prova serològica però no s'ha pogut evidenciar el moment en què van contraure la malaltia, ascendeixen ja a 133.953. Són 2.805 altes noves en les últimes 24 hores, 168 més que ahir.

Les noves hospitalitzacions, per contra, han augmentat en 489 des de l'últim balanç de Sanitat i sumen 122.265 des de l'inici de la pandèmia. Els malalts que han requerit vigilància intensiva han sigut 70 en les últimes 24 hores, i 11.292 en total.

Dels nous casos amb PCR, n’hi ha 42 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 10.661, que pugen a 13.676 si s'inclouen els contagis confirmats amb test ràpids. L’últim balanç deixa 615 noves altes, la xifra més elevada registrada fins ara, que suposa un 64% de les persones contagiades.

Efecte cap de setmana

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón ha valorat molt positivament aquestes dades i ha recordat que cal emmarcar-les en l’efecte cap de setmana i que serà dimarts quan es podran apreciar millor.

Simón ha destacat que 10 de les 19 comunitats i ciutats autònomes han donat menys de 10 nous casos en les últimes 24 hores i altres 7 han registrat dos o menys morts. La xifra d’ingressos hospitalaris ha sigut inferior a 10 en 9 comunitats autònomes i en 13 n’hi ha hagut 2 o menys ingressos en ucis.

No es tracta d'aprovar o suspendre

Preguntat per quins indicadors han determinat la decisió que a la nostra comunitat, només 10 dels 24 departaments de salut passen dilluns a la fase 1 Simón ha sigut rotund. “Ací no ha suspés ningú. Açò no és una qüestió d’aprovar o suspendre. Totes les comunitats, totes les províncies, tots els serveis de salut pública han fet un treball excepcional. A la Comunitat Valenciana, l’epidèmia ha tingut un impacte alt, però s’ha treballat amb una qualitat excel·lent”.

No obstant això, Simón ha explicat que al costat de la qualitat assistencial, l’atenció primària, la salut pública i el sistema d’informació del nostre territori, que ha qualificat dels millors d’Espanya, s’han valorat també altres elements. “Hi ha alguns factors associats a la transmissió de l’epidèmia, que en alguns departaments no estan encara en la situació que ens permet prendre la decisió de passar a fase 1”, ha afirmat.

Segons Simón,“per un principi de prudència, molt comprensible i raonable en aquests moments, hem considerat que seria millor esperar uns dies. No falta molt, falta molt poc. Dilluns que ve, si les dades i la valoració que es fa d’elles indiquen que poden passar de fase, passaran”, ha assegurat el responsable del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries.

Finalment, Simón ha llançat una advertència: “Si tractem de convertir açò en una carrera, arribarem on no volem arribar, que és a eixe temut rebrot, perquè es prendran les decisions de forma equivocada”.

També et pot interessar

stats