Avantatges i inconvenients de fer tests d’antígens a les farmàcies

Veus sanitàries expertes consultades per À Punt NTC han mostrat opinions contràries sobre aquesta possibilitat.

Avantatges i inconvenients de fer tests d’antígens a les farmàcies
Avantatges i inconvenients de fer tests d’antígens a les farmàcies

La proposta de fer els tests d’antígens a les farmàcies centra en aquests moments el debat polític a Espanya. Mentre que la Comunitat de Madrid insisteix en aquesta possibilitat i Catalunya estudia posar-la en pràctica, el govern espanyol encara no mostra una posició clara. En un primer moment, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que aquests centres no estaven capacitats per a fer les proves per tal de detectar el coronavirus, però aquest mateix dimecres ha dit a les comunitats autònomes que, si volen fer tests a les farmàcies, hauran de presentar un pla de mitjans i personal al Ministeri.

El test d’antígens localitza les proteïnes del virus mitjançant un exsudat nasofaringi. Igual com en les PCR, permet detectar les persones que en el mateix moment desenvolupen la malaltia. Aquesta prova funciona si la càrrega vírica és elevada i la seua sensibilitat varia entre el 75 i el 90%, segons diversos estudis. A més, permet conéixer els resultats en 10-15 minuts.

À Punt Notícies ha consultat diverses veus expertes que exposen els pros i contres de fer aquestes proves a la farmàcia.

Inconvenients

Dificulta la coordinació amb Salut Pública: en aquests moments no hi ha un protocol que determine quins són els objectius de fer els tests d’antígens a les farmàcies i de quina manera es durien a terme. És l’opinió que mostra l’epidemiòleg i catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández Ildefonso Hernández, que és crític amb aquesta opció.

Hernández ha explicat que hi ha aspectes difícils de definir, sobre tot pel que es refereix al personal. En aquest sentit, ha exposat que caldria determinar quins professionals serien els encarregats de fer el rastreig de contactes, com es garantiria la privacitat de les dades i com es faria el seguiment del malalt. “El problema actual no està en quantes proves hi ha disponibles, sinó en la falta de personal en l’atenció primària”, ha sentenciat.

Es posa en risc la resta de clients: és un dels aspectes que més controvèrsia genera entre els experts. Les farmàcies no són espais lliures de coronavirus, cosa que podria forçar que fer les proves en aquests llocs incrementara la transmissió de la Covid-19, per mesclar clients amb persones amb simptomatologia. Ildefonso Hernández ha remarcat que l’única opció possible seria posar un envelat exterior pròxim a la farmàcia.

Avantatges

Podria “descongestionar” l’atenció primària: en cas de saturar-se els centres de salut, l’opció de fer proves d’antígens a les farmàcies alleugeraria el possible col·lapse de l’atenció primària, fet que preocupa les autoritats sanitàries en aquesta segona onada.

En una entrevista en el programa À Punt Directe, el president de la Societat Espanyola de Farmàcia Clínica, Familiar i Comunitària (Sefac), Vicente Javier Baixauli, s’ha mostrat a favor d’aquesta opció i ha assegurat que, a pesar dels esforços de Salut Pública per fer el major nombre de tests en el menor temps possible, la realitat és que el sistema està col·lapsat. “Hui dia les persones estan angoixades perquè no saben quan els faran la prova mentre romanen en quarantena i no saben com actuar en aquesta situació”.

Acostaria els tests a les zones rurals: no totes les persones, sobretot aquelles que viuen a les zones rurals, tenen pròxim un centre de salut per a fer-se la prova PCR. La possibilitat de fer-se el test a la farmàcia garantiria controlar els contagis en aquelles zones més “descobertes” per Salut Pública. Ildefonso Hernández ha valorat positivament aquesta opció com una “excepció” a la llei actual, encara que ha recordat que seria imprescindible la coordinació fluida amb les autoritats sanitàries per tal d’establir un protocol.

També et pot interessar

stats