Cap autonomia espanyola està per davall del risc mitjà

L'augment disparat dels nous contagis ha fet que algunes facen passos arrere en la desescalada i que altres s'ho plantegen

Situació sanitària a Espanya 05.07

La incidència acumulada a Espanya ha tornat a augmentar. Actualment totes les autonomies estan en risc mitjà o superior, d'acord amb el semàfor del Ministeri de Sanitat.

La major part de les comunitats autònomes tenen una incidència acumulada per cada 100.000 habitants que oscil·la entre els 50 i els 100 casos, fet pel qual estan en el nivell d'alerta mitjà. Això no obstant, algunes autonomies tenen una situació epidemiològica pitjor i estan en nivell d'alerta alt. És el cas d'Andalusia i Cantàbria.

Però l'autonomia amb la incidència més gran acumulada de tot l'estat espanyol és Catalunya, l'única en risc molt alt, que té una mitjana de 296 nous casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

Aquest augment dels contagis per coronavirus ha dut algunes comunitats com ara Navarra, Extremadura o Cantàbria a tornar arrere en algunes mesures de desescalada. De fet a aquesta última s'ha tornat a tancar l'oci nocturn en 16 municipis per la gran quantitat de brots actius vinculats a aquests establiments. Extremadura, per la seua part, ja ha decretat el tancament perimetral de dos municipis amb la incidència del virus disparada, mentre que a Pamplona (Navarra), les autoritats han decretat avançar el tancament dels locals d'oci nocturn de les quatre a la una de la matinada.

Per la seua part, el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha alertat que la nova onada del coronavirus ha arribat amb una velocitat d'ascens espectacular, entre la població menor de 40 anys. Així, demà podria anunciar si prenen mesures restrictives.

En aquesta línia, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat aquest dilluns que deixa la porta oberta a reprendre mesures restrictives, en funció de com evolucionen les dades a la Comunitat Valenciana.

Avançar l'edat de vacunació

Pel que fa a aquest descens acusat en l'edat mitjana dels contagis, el president càntabre, Miguel Ángel Revilla, s'ha mostrat partidari de prioritzar la vacunació dels joves de 16 a 30 anys, una proposta que podria portar demà a un Consell Interterritorial que es presenta intens.

A Galícia, per contra, el seu president Alberto Núñez Feijoo, ja ha advertit que es continuarà amb el calendari de vacunació previst i que no hi haurà vacunes per a aquestes edats fins que s'acabe l'estiu.

També et pot interessar

stats