Els antics aparells d’aire condicionat, possibles transmissors de la Covid-19

Els experts alerten que el virus es propaga també a través de xicotetes partícules que es queden suspeses en l’aire.

VÍDEO | Els antics aparells d’aire condicionat, possibles transmissors de la Covid-19

Després que l’OMS haja admés que el coronavirus es transmet per l’aire, sobretot en llocs tancats, els vells aparells d’aire condicionat que no renoven l’aire, sinó que el refreden sense agafar-ne de l’exterior, han passat a estar en el punt de mira.

Diversos experts alerten de la perillositat d’aquest aparells, que podrien afavorir els contagis de Covid-19. L’investigador del CSIC, Xavier Querol, en declaracions a À Punt Notícies, ha deixat clar que en ambients tancats amb baixa ventilació, emetem partícules que poden portar una càrrega vírica. “Aquestes partícules minúscules, d’entre 0,1 i 10 micres, poden estar una hora en suspensió si no es ventila l’aire. Encara que la seua càrrega vírica és molt baixa, per cada partícula grossa que sí que es considera que pot interceptar i contagiar una altra persona, hi ha més de 200 de les fines, que són molt més freqüents”.

Queralt considera que és el sector sanitari, especialment viròlegs i epidemiòlegs, el que han de determinar la rellevància d’aquesta informació. “No volem alarmar, però de cara a una possible nova onada de contagis, tenir pèrdues energètiques a l’aire condicionat, perquè en comptes de recircular agafem aire exterior, podria ajudar a reduir els contagis”, ha assegurat.

El degà del Col·legi d’Enginyers Industrials CV, Salvador Puigdengolas, també adverteix que els corrents d’aire poden afavorir la transmissió de les partícules víriques. “Si tenim una persona contagiada sota un focus d’aire, en exhalar eixes microgotícules podrien transportar-se per l’aire i contagiar altra gent que estiguera en el mateix espai”.

En aquest sentit, el més recomanable és obrir finestres perquè l’aire isca. Però des de 2007, amb el reglament d’instal·lacions tèrmiques, els nous climatitzadors filtren i renoven l’aire agafant-lo de l’exterior. “Com més aportació d’aire de l’exterior, més net estarà el local”, assegura Puigdengolas.

Netejar els filtres cada dos o tres mesos i canviar-los anualment ajudaran també a mantindre l’espai net.

També et pot interessar

stats