Amèrica, nou epicentre mundial de casos de Covid-19

L’FMI considera que l’estratègia europea de reobrir les economies és precipitada i hauria d’anar acompanyada d’un seguiment massiu dels contagis.

Un grup de persones es mobilitza el passat 7 de maig a la ciutat de Belém, el Brasil, malgrat l’ordre de confinament
Un grup de persones es mobilitza el passat 7 de maig a la ciutat de Belém, el Brasil, malgrat l’ordre de confinament / Raimundo Pacco (Efe)

El continent americà ha superat Europa com a epicentre mundial de la pandèmia en les últimes hores, i acumula ja 1,74 dels 4,2 milions de contagis registrats en tot el món. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que als Estats Units es troba el percentatge més gran de morts i persones infectades, escenari que ha motivat el principal epidemiòleg del país, el doctor Anthony Fauci, a pronunciar-se contra l’alçament de les restriccions perquè poden provocar “morts evitables”.

Les víctimes mortals per Covid-19 a Amèrica, que ja superen la barrera de les 100.000, són significativament menys que les prop de 160.000 registrades a Europa. Les dades que dia a dia actualitza la Universitat Johns Hopkins ajuden a tindre més idea de l’evolució de la malaltia i del seu impacte en les xifres de mortalitat als països: Bèlgica presenta la pitjor taxa de mortalitat amb 76,23 decessos per cada 100.000 habitants. Continua la llista Andorra, amb 62,33; Itàlia, amb 50,87 i Espanya, amb 57,24. A Amèrica aquesta taxa és del 24,66 als Estats Units; 13,80 al Canadà i 12,56 a l’Equador, les tres regions amb les taxes més altes.

Rússia presenta unes xifres de decessos notablement baixes en comparació als seus països veïns (2.116), però en l’última jornada ha ultrapassat Espanya com a segon país amb més quantitat d’infeccions (232.243). Els segueix molt de prop el Regne Unit, amb una corba de contagis que encara no ha aconseguit estabilitzar-se, Itàlia, França i el Brasil.

L’FMI aprecia més riscos en la reobertura europea que a la Xina

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que l’estratègia europea de reobrir les seues economies en un moment més primerenc del cicle epidèmic representa un major risc que als països asiàtics, inclosa Xina. L’organització alerta que Europa té una menor capacitat per a realitzar proves a gran escala i dur a terme seguiments de contactes i aïllaments específics, necessaris per a controlar la pandèmia.

“En traçar el seu camí per a eixir d’aquest bloqueig sense precedents, les economies d’Àsia i Europa han de procedir amb cura i resistir l’impuls de fer-ho massa prompte i arriscar-se a una recaiguda”, assenyalen en un article Poul Thomsen, director del Departament Europeu de l’FMI, i el seu homòleg per a Àsia Pacífic, Changyong Rhee.

En aquest sentit, els dos adverteixen que tant a Europa com a Àsia, les restriccions han imposat un cost econòmic i psicològic significatiu a la ciutadania, però el fet de revertir aquestes mesures ha d’anar acompanyat d’altres per a identificar i contindre massivament noves infeccions. En cas contrari, es posarien en joc els guanys en la lluita contra la propagació de la Covid-19, amb el risc d’imposar nous costos humans i econòmics.

També et pot interessar

stats