Espanya registra un repunt en el nombre de contagis i morts diàries

Fins ara s'han notificat un total de 228.030 casos confirmats de Covid-19 per PCR, 26.920 morts i 138.980 infeccions resoltes.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

Espanya registra aquest dimarts un repunt en el nombre de contagis i morts diàries per coronavirus. La xifra de decessos amb coronavirus ha pujat a Espanya en les últimes 24 hores amb 176, 53 més que dilluns quan se'n van registrar 123. Des que va començar la pandèmia, 26.920 persones han perdut la vida.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat 426 casos de coronavirus diagnosticats per PCR en les últimes 24 hores, quan dilluns en van ser 373. La xifra de nous positius confirmats per PCR a Espanya és ja de 228.030. El ritme del coronavirus se situa en el 0,19%.

Si s'inclouen en el recompte els casos confirmats per test d'anticossos, que comptabilitzen tant les persones amb Covid-19 com les que no en tenen símptomes en el moment de la prova (41.490), els contagis a Espanya arriben ja a 269.520.

La incidència acumulada en els últims 14 dies per al total d'Espanya és de 27,93 casos per cada 100.000 habitants.

Mentrestant, les persones que superen la Covid-19 ja són 138.980, un 1,3% més en les últimes 24 hores en anotar-se 1.841 infeccions resoltes més, que inclouen els malalts donats d'alta i persones a les quals se’ls ha fet una prova serològica, però no s'ha pogut evidenciar el moment en què van contraure la malaltia.

A hores d'ara, als hospitals espanyols hi ha 123.484 malalts per coronavirus, 513 més que dilluns. Els ingressats a les UCI s'han incrementat en 24 persones i ara hi ha un total d'11.371 pacients a les UCI.

Dels nous casos detectats per mitjà de PCR n'hi ha 11 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 10.740, amb 1.351 víctimes mortals (6 en les últimes 24 hores). Des de l'inici de la pandèmia, s'han curat 9.089 persones.

Simón: "No podem oblidar tots els morts i hospitalitzats en una setmana"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha fet balanç de la pandèmia i ha assenyalat que les "dades són molt favorables". No obstant això, afirma que també indiquen que "encara se'n detecten casos i hi ha un risc de transmissió, per la qual cosa no hem d'abaixar la guàrdia".

Així, ha dit que han rebut moltíssims missatges de sanitaris sobre les terrasses en què alertaven dels riscos si no es guarden les mesures de seguretat. "No podem oblidar tots els morts i hospitalitzats en una setmana, la percepció del risc cal no oblidar-la", ha dit.

La detecció precoç

Per al doctor Simón, arribar als zero casos serà molt difícil i "allò important ara és la capacitat de detecció precoç del sistema". Sobre la nova orde publicada aquest dimarts en el BOE sobre l'obligatorietat d'informar de qualsevol cas amb símptomes o confirmat, ha puntualitzat que "la implementació de l'orde no és instantània". Així, ha explicat que les comunitats autònomes han d'aportar informació dirigida a poder valorar la capacitat de detecció precoç.

Els nous indicadors obliguen a comunicar tant els casos confirmats com els que presenten símptomes i els seus contactes. Segons ha apuntat, hi ha centres de salut i hospitals que ja estaven presentant aquesta informació, però uns altres encara no s'hi havien ajustat.

Falsos negatius en els tests serològics

D'altra banda, el director del centre d'emergències ha reconegut que els tests serològics "sembla ser" que estan donant falsos negatius pel seu baix nivell de sensibilitat" i que això es verificarà en els pròxims dies.

Quarantena de 14 dies als qui procedeixen de l'estranger

Sobre la quarantena de 14 dies per als turistes procedents de l'estranger, Simón assegura que s'ha de fer un "exercici de prevenció" per a garantir que no es corren riscos. "No tindria sentit que un espanyol que resideix a la Península no puga traslladar-se a la seua segona residència i, en canvi, una persona que visca a l'estranger sí que el puga fer per via aèria". A més, ha justificat que aquesta quarantena també té lloc a Itàlia i a França.

Pel que fa als riscos associats als vols, l'epidemiòleg ha recordat que "en els avions, allò ideal és aconseguir mantindre les distàncies de seguretat".

Estudis d'immunitat

Simón ha indicat que dels estudis d'immunitat que es duen a terme entre el personal sanitari, el que més n'ha detectat en aquests grups "ha sigut de vora de l'11%". Segons ha avançat, en els pròxims dies es publicarà més informació sobre aquests estudis.

L'ús de mascaretes

L'epidemiòleg ha reiterat que l'ús de mascaretes és una bona mesura de prevenció "sempre que estiguen disponibles i s'utilitzen bé", i s'han de prioritzar "per als col·lectius de major risc". No obstant això, creu que s'ha d'incidir més en altres aspectes: "La millor mascareta és la distància de dos metres".

També et pot interessar

stats