Aliança global publicoprivada per a agilitzar la vacuna contra la Covid-19 sense els EUA ni la Xina

La iniciativa de l’OMS vol evitar l’especulació comercial i garantir l’accessibilitat universal als remeis contra el virus.

El president de l'OMS (esquerra) Tedros Adhanom Ghebreyesus modera la presentació de la iniciativa
El president de l'OMS (esquerra) Tedros Adhanom Ghebreyesus modera la presentació de la iniciativa / OMS

Governs i sector privat han escenificat la seua unió per a posar en marxa una aliança global de col·laboració científica, amb l’objectiu d’accelerar la investigació de vacunes, tractaments i test de diagnòstic de la Covid-19. La iniciativa, batejada com ACT Accelerator, naix amb el patrocini de l’Organització Mundial de la Salut. I durant la presentació, aquest dimecres, en un acte per videoconferència, s’ha informat de l’adhesió dels principals països europeus, la Comissió Europea i representants del sector farmacèutic internacional.

Els Estats Units, que ha retirat el finançament a l’OMS en plena pandèmia, i la Xina, el país més poblat del mon i presumpte focus del contagi, són les absències més destacades de l’acord. El pacte pretén “accelerar l’accés a les eines contra la Covid-19” i a la “distribució equitativa de vacunes, test de diagnòstic i tractaments, amb la finalitat de garantir que totes les persones tinguen accés”, segons ha explicat el president de l’OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

A partir de la col·laboració publicoprivada es vol evitar que les troballes científiques rellevants contra la Covid-19 –vacunes, eines de diagnòstic o tractaments– siguen objecte d’especulació comercial, a fi de que pugen ser accessibles globalment i, específicament, per als països més pobres.

Els principals estats de la Unió Europea i la pròpia Comissió han confirmat el suport al projecte, a través de videomissatges dels seus mandataris. També ho han fet Sud-àfrica, Ruanda, Malàisia, l’Aràbia Saudita o Costa Rica, entre altres països, als quals s’ha sumat la Fundació Bill i Melinda Gates, que està entre els primers contribuents al pressupost de l’OMS des de fa anys.

“Per a derrotar la Covid-19 hem de desenvolupar la vacuna, produir-la i administrar-la a tot el món, a preus assequibles”, ha subratllat la presidenta de la Comissió. Ursula Von der Leyen ha informat que el pròxim 4 de maig la Unió Europea acollirà una conferència internacional per a recaptar almenys 500 milions d’euros per a la lluita contra la pandèmia.

Espanya s’adhereix a la iniciativa

Espanya ha confirmat el suport a la iniciativa a través d’un missatge del president Pedro Sánchez, que ha defés l’accés universal als tractaments i vacunes perquè, “mentre hi haja persones afectades per la Covid-19, en el món ningú estarà segur” així com la necessitat que cap país “es quede darrere” en la recuperació de la Covid-19.

Per la seua banda, el president francés, Emmanuel Macron, ha expressat el desig que la Xina i els Estats Units “es puguen reconciliar a l’entorn d’aquesta iniciativa, perquè no podem permetre’ns cap divisió”.

El sector privat ha estat representant pels líders de la Federació Internacional de Fabricants de Productes Farmacèutics, de l’Associació de Medicaments Genèrics i Biosimilars, i per de la Xarxa de Fabricants de Fàrmacs de Països en Desenvolupament, que s’han compromés a facilitar l’accés equitatiu a vacunes i tractaments.

També et pot interessar

stats