Com ens afecta el nou estat d’alarma?

Les restriccions limiten la mobilitat nocturna i les reunions socials, però de moment no afecten els trasllats a altres autonomies.

VÍDEO | Com ens afecta el nou estat d’alarma?

El Consell va aprovar dissabte una resolució amb noves restriccions, que imposa un toc de queda nocturn i limita a un màxim de sis persones les reunions a la Comunitat Valenciana. Hores després el govern espanyol decretava un nou estat d’alarma, què generalitza les restriccions a la mobilitat nocturna –amb l’excepció de les Canàries– i dona cobertura legal a les autonomies per a imposar noves limitacions.

Què canvia a partir d’ara? Resumim les novetats principals del decret de l’estat d’alarma de l’executiu central i les mesures de la Geneneralitat.

Quant de temps estaran en vigor?

L’estat d’alarma estarà segur fins al dilluns 9 de novembre. Tanmateix la idea inicial del govern espanyol és que es prolongue durant sis mesos, fins al 9 de maig. Considera que és el temps necessari per a doblegar la corba i frenar la pandèmia. Vol aprovar la pròrroga en el Congrés aquesta setmana.

Per què s’han aplicat?

Els contagis d’origen social s’han disparat en les últimes dues setmanes, amb especial afecció des del pont d’octubre. La incidència acumulada és ja de 361,66 casos per cada cent mil habitants, cent més que fa una quinzena. La transmissió és menor a la Comunitat Valenciana, amb una incidència de 153,16 contagis, vora la meitat que a l’Estat. Tanmateix, la pressió hospitalària i a les UCI va creixent.

L’estat d’alarma dona a les autonomies cobertura legal per a les restriccions de drets fonamentals, com són la llibertat de moviments i de reunió.

Com afecta a la mobilitat i als horaris?

El decret d’alarma inclou un toc de queda que restringeix la mobilitat de matinada. A la Comunitat Valenciana es prohibeix eixir al carrer o circular per espais d’ús públic entre les 00:00 hores i les 06:00 del matí.

La mesura no és igual en totes les autonomies, ja que el decret dona marge per a avançar o retardar l’hora d’inici d’aquest toc de queda.

Quines excepcions hi ha?

S’hi exceptuen els desplaçament als lloc de treball, el retorn després de la jornada laboral, l’assistència a centres sanitaris i farmàcies, l’assistència a persones majors i dependents, i causes de força major.

També queden fora del toc de queda la circulació i el repostatge per a serveis essencials, la neteja de la via pública i els equips de recollida del fem.

Podem desplaçar-nos dins la Comunitat Valenciana?

Ara com ara, sí. El decret de l’estat d’alarma facilita que les autonomies puguen restringir la mobilitat intraterritorial tot aplicant confinaments perimetrals, siga en comarques, municipis –com va passar a Benigànim– o barris concrets. Però l’aprovació de la norma de mesures excepcionals no ha comportat això.

Podem desplaçar-nos a altres autonomies?

Ara mateix, sí. El decret d’alarma trasllada a les autonomies la decisió, segons l’evolució de la situació epidemiològica. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que encara no veu necessari aplicar restriccions a la mobilitat en altres comunitats autònomes.

Podem viatjar a l’estranger?

Les fronteres exteriors continuen obertes. La mobilitat dependrà de les restriccions internacionals vigents i de les que determine cada autonomia.

Quanta gent podem reunir-nos?

Es limita a un màxim de sis persones, les reunions de caràcter familiar o social, siga en espais privats o públics, amb l’excepció de les persones convivents. En la suma cal estimar també els menors d’edat.

La resolució de la Generalitat recomana restringir les reunions socials al mínim indispensable, i cancel·lar o ajornar les no imprescindibles. Si s’han de celebrar, però, suggereix que siga en espais oberts i ventilats.

Què passarà al Nadal?

Encara no se sap. Però si prospera el pla del govern celebrarem una Nit de Nadal i de Cap d’Any atípiques, que només podrem compatir amb les persones convivents, tant per les restriccions a la mobilitat nocturna com per la reducció a sis persones de les reunions socials.

Què passa amb els bars i restaurants?

L’horari de tancament dels establiments serà a les 00:00 hores i no podran acceptar comandes a partir de les 23:00 hores. Es podrà demanar en barra, però el consum serà sempre a la taula, que podran compartir un màxim de sis persones, tant en interior com en les terrasses.

Què passa amb els botellots?

El consum d’alcohol està prohibit les 24 hores al carrer. L’adquisició de begudes alcohòliques estarà prohibida des de les 22 hores, si no és dins de bars i restaurants i per a consumir a l’establiment.

Què passa amb els parcs i jardins?

Els jardins i zones d'esplai a l'aire lliure romandran oberts des de les 08:00 a les 22:00 hores, dues menys que en el toc de queda general. Les activitats que es feren a aquests espais, com passejar el gos o la pràctica d'esports com el running, s'han d'ajustar a eixa limitació horària. Si es fan fora d'aquests recintes o espais, al carrer, s'aplica la limitació general de les 00:00 hores.

Com afecta als aforaments de rituals i espectacles?

La Generalitat manté els aforaments màxims per a activitats i esdeveniments que va aprovar en l’acord del 19 de juny del Consell, amb les modificacions que s’estipularen en la resolució del 17 de juliol.

També et pot interessar

stats