El 66% de valencians demana més mesures per a frenar el coronavirus, un 16% més que fa un mes

La consulta reflecteix la progressiva acceptació de la vacuna i els enquestats disposats a administrar-li-la immediatament suposen el 70%.

Trasllat a un hospital d'una dona de la residència d'ancians de Velluters de València al desembre
Trasllat a un hospital d'una dona de la residència d'ancians de Velluters de València al desembre / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La demanda de més mesures per a frenar l'expansió del coronavirus ha augmentat en l'últim mes i puja del 50 al 66% entre els ciutadans de la Comunitat Valenciana, segons reflecteix la macroenquesta realitzada pel grup de treball Data Science for Covid-19, dirigit per la comissionada de la Presidència per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver. Al conjunt de l'Estat, el percentatge d'enquestats que reclama més contundència en les accions passa del 49%, a data 11 de desembre, al 60% en l'última actualització de 8 de gener.

L'enginyera i investigadora alacantina Nuria Oliver ha destacat aquest augment "significatiu" de la petició de mesures per a lluitar contra la Covid. Les dades reflecteixen que els enquestats que creuen que les mesures actuals són suficients suposen el 13%, mentre que el 5% considera que són excessives. També hi ha un 11% que diu que no ho sap i un 10% que prefereix no respondre.

Els ciutadans han contestat així mateix a la qüestió específica de si hauria d'haver-hi un segon confinament. El 14% advoca perquè sí i que siga "més estricte" i el 37% opta per un confinament similar al primer. El 21% vol un confinament, però menys estricte, mentre que el 5% ho vol només per a les persones de risc. Aquesta última opció baixa lleugerament des del 6% de fa un mes.

Un 77% a favor d'un segon confinament

En total, les persones favorables al confinament en alguna de les seues formes sumen el 77% de les respostes. Per contra, l'última actualització de la macroenquesta deixa un 20% de persones que rebutgen una nova quarantena adduint el cost econòmic; i un 3% que creu que no seria acceptat.

A més, el projecte recull des del mes de novembre una pregunta relativa a la disposició de la ciutadania a vacunar-se, que s'ha incrementat de manera considerable. Si en la primera setmana del 9 de novembre els enquestats que asseguraven que es posarien la vacuna immediatament eren el 37%, ara, en la setmana del 8 de gener, la xifra ascendeix al 70%. El grup d'edat més disposat és el major de 60 anys (un 74%), seguit pel de 30 a 59 anys (66%) i, finalment, els més joves, d'entre 18 a 29, amb un 59%.

També et pot interessar

stats