6.000 euros al dia: el cost d'un pacient de Covid a l'UCI

La pandèmia ha disparat la despesa sanitària, que també inclou la rehabilitació i problemes crònics de salut derivats de la infecció de coronavirus

Factura Covid

La decisió de Singapur d'obligar les persones que s'hagen contagiat de Covid, després d'haver decidit no vacunar-se, a fer-se càrrec del cost del seu pas per l'hospital, ha fet que altres països es plantegen aquesta opció.

A l'estat espanyol no s'han produït declaracions en aquest sentit per part de cap govern, però hi ha veus expertes en el camp de la medicina i l'economia que la defenen.

La presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Marisa Blasco, calcula que el cost mitjà d'un ingrés per Covid-19 a l'UCI duplica la mitjana de pacients amb altres malalties. Fins a 6.000 euros al dia és la xifra que estima aquesta experta, amb una estada en la unitat de crítics de quinze dies en la majoria dels casos.

Aquesta diferència en la despesa per pacient s'explica per la necessitat de personal sanitari en dedicació exclusiva i per la medicació i maquinària específiques. A més, com que els ingressos solen ser llargs, l'estada a la unitat de crítics podria superar els 90.000 euros.

Pel que fa al cost econòmic de la crisi sanitària en general, resulta difícil calcular una xifra concreta, especialment perquè la pandèmia encara no s'ha acabat. En aquesta línia, la investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio María Garcés ha posat l'accent en l'estrés addicional que s'està generant en l'atenció primària a causa tant de la rehabilitació de persones que han superat la Covid com del tractament de "seqüeles molt greus" i, fins i tot, "malalties cròniques".

El catedràtic emèrit d'Economia de la Universitat Carlos III de Madrid, Félix Lobo, remarca que la despesa sanitària el 2020 va ser molt inferior a les pèrdues en l'activitat econòmica en tot l'estat espanyol. Així doncs, el cost hospitalari directe va ser de 2,3 milions d'euros, una xifra que es duplicaria en sumar els diners invertits en l'atenció primària i el cost d'oportunitat. "La pandèmia el 2020 ens va costar una quarta part del PIB de l'any anterior, vora 400 milions d'euros", ha assegurat Lobo.

Cal recordar que la pandèmia del coronavirus s'ha cobrat la vida de 7.912 persones a la Comunitat Valenciana. Més enllà dels aspectes econòmics, Marisa Blasco ha emfasitzat el fet que el 86% de les persones ingressades en les UCI no estan vacunades i que és precisament aquest grup la població que pot facilitar l'aparició de noves soques i allargar en el temps una pandèmia que "segueix matant".

També et pot interessar

stats