El 35-40% dels nous positius per Covid-19 a Espanya són asimptomàtics

El director del CAES Fernando Simón alerta de que continua existint risc de transmissió comunitària i demana prudència.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, alerta que el risc de transmissió comunitària “és menor” però “continua existint”, per la qual cosa ha demanat prudència tant a la població com a les comunitats autònomes.

Simón s’ha pronunciat en aquest termes en la roda de premsa diària i després que algunes comunitats autònomes hagen prohibit la mobilitat entre la població de regions veïnes per nous brots “concrets i delimitats” com el que té lloc al País Basc, el qual segons Simón, tot i no estar controlat, “va bé”. L’epidemiòleg ha mostrat suport a aquestes restriccions a la mobilitat perquè en la situació actual “és millor ser prudents que temeraris”.

El 35-40% de nous positius són casos asimptomàtics

En les últimes 24 hores s’han diagnosticat 156 nous casos, els quals eleven la xifra oficial de contagis a 242.707. El director del CAES ha explicat que ara mateix entre el 35 i el 40% d’aquests nous positius s’estan detectant en pacients asimptomàtics a través del nou protocol de cribratge i seguiment de casos sospitosos que es va activar l’11 de maig. Segons les dades facilitades per Simón, cada dia s’identifiquen prop de 10.000 casos sospitosos a Espanya –prop de 60.000 a la setmana– el 90% dels quals es confirma per prova de PCR o d’anticossos.

Respecte dels casos importats de l’estranger, què xifra entre el 10-12% dels nous casos (104 des de l’últim mes), Simón ha explicat que es demana els pacients que es posen en quarantena, la qual cosa es verifica “en un percentatge de casos, no en tots”. Aquest sistema, que depén en bona part de la “responsabilitat individual del pacient” continuarà així encara unes setmanes fins que es recupere la mobilitat internacional, quan s’aplicaran noves mesures de vigilància.

Prudència amb les dades

Simón ha dedicat bona part de la seua intervenció a explicar la dificultat d’exposar dades definitives sobre els contagis, per la falta d’informació sobre la data de contagi d’alguns pacients en la primera part de la pandèmia, i per les errades detectades en la informació subministrada per les comunitats autònomes. En aquest sentit i a preguntes dels periodistes ha explicat que el Ministeri treballa a verificar xifres cridaneres com un parell de diagnòstics a Madrid i Barcelona que situen la data aproximada de contagi al gener. Per aquest motiu ha demanat prudència a l’hora d’interpretar per a l’opinió pública aquestes dades en brut.

També et pot interessar

stats