Els cinc espais per on ha passat l'Exposició del Ninot
Del 4 de febrer al 15 de març es podrà visitar en la Ciutat de les Arts i les Ciències, l'exposició d'art efímer més gran del món, amb més de 700 ninots triats per les comissions falleres
Quan els ninots ixen al carrer és que queda poc per a Falles. Aquest dilluns començaven a veure la llum del sol els primers ninots, que abandonen els tallers dels artistes fallers per a ser lluïts en una exposició que suposa l'antesala dels actes fallers principals. Durant un poc més d'un mes, romanen a la vista del públic, qui vota i tria els favorits, figures que es convertiran en ninots indultats i s'alliberaran del foc.
I així s'ha anat fent exercici rere exercici faller des de 1933, quan l'artista Regino Mas va introduir aquesta idea amb el projecte "Indult del Foc". Aquesta proposta va nàixer fruit d'un concurs d'idees proposat per l'Ajuntament de València per a promoure les falles abans de la setmana gran. A més de l'exposició, incloïa una cavalcada per tal de lluir el ninot pels carrers, que hui en dia es coneix com la Cavalcada del Ninot, i també el trasllat del ninot indultat des de la falla guanyadora fins al Museu Faller.
Durant tots aquests anys, l'Exposició del Ninot ha tingut sempre el mateix protagonista: el ninot de falla, però l'escenari que l'emmarcava ha anat variant i ja són cinc els espais diferents que han vist passar els ninots per les seues sales. Sempre en la ciutat de València, les ubicacions de l'Exposició del Ninot han estat:
El Mercat Central (1934-1936 i 1997-2000)
La Llotja de la Seda (1940-1996)
El Mercat de Russafa (2001-2003)
L'esplanada del centre comercial Nuevo Centro (2004-2015)
El Museu del Príncep Felip a la Ciutat de les Arts i les Ciències (des de 2016)
Cada canvi d'ubicació s'ha vist motivat, normalment, per a guanyar espai, ja que aquesta exposició ha anat augmentat exponencialment a mesura que es creaven noves comissions falleres. Per a les Falles de 1996, el canvi d'ubicació es va veure propiciat per un altre motiu: la Llotja, des de desembre de 1996, era declarat patrimoni material de la humanitat per la Unesco i passava a ser un espai protegit.
L'Exposició del Ninot és hui en dia l'exposició d'art efímer més gran del món, amb més de 300 falles que hi participen. Amb un parell de ninots per falla, un que representa a la comissió adulta i un altre que representa la infantil, l'exposició es compon de més de 700 ninots, d'entre els quals el públic tria els favorits i els vota, per tal de seleccionar quins seran els dos ninots indultats, un de gran i un altre de xicotet.
Anècdotes al voltant de l'Exposició del Ninot
Però l'Exposició del Ninot no sempre ha estat un concurs; va ser el 1943 quan es va premiar per primera vegada un grup de l'exposició, i el 1951 quan un jurat trià els millors ninots de cada secció. No és fins a 1963 que entren a formar part també els ninots infantils. És l'any 1996 quan comencen a limitar-se les mesures d'aquests ninots, que no poden excedir de 0,75 centímetres en el cas dels ninots infantils i fins a 2,5 metres en el cas dels ninots grans.
L'Exposició del Ninot és un dels principals actes amb què s'enceta el cicle faller de les Falles 2023. Si el cap de setmana passat vam viure en directe per À Punt l'exaltació de les falleres majors de València, els ninots ja han començat a arribar a l'exposició que enguany romandrà oberta al Museu Príncep Felip entre aquest divendres 3 de febrer i fins al 15 de març, quan les comissions falleres començaran a arreplegar els seus ninots i a disposar d'ells per a la Plantà. L'horari serà de dilluns a dijous de 10:00 a 20:00 hores, i divendres, dissabte i diumenge, de 10:00 a 21:00 hores. El 15 de març l'exposició tancarà a les 15:00 hores.