L'Exposició del Ninot: cronologia i espais de la mostra d'art efímer més gran del món

Del 2 de febrer al 15 de març es podrà visitar l'exhibició a la Ciutat de les Arts i les Ciències amb més de 700 ninots triats per les comissions falleres

Exposició del ninot al museu del Príncep Felip a la Ciutat de les Arts i les Ciències (des de 2016)
Exposició del Ninot al Museu Príncep Felip a la Ciutat de les Arts i les Ciències / À Punt NTC
31 de gener 2023 - 13:06 Actualitzat: 03 de febrer 2024 - 06:30

Quan els ninots ixen al carrer és que queda poc per a Falles. Aquest dilluns començaven a veure la llum del sol els primers ninots, que abandonen els tallers dels artistes fallers per a ser lluïts en una exposició que suposa l'antesala dels actes fallers principals. Durant un poc més d'un mes, estan a la vista del públic, que vota i en tria els favorits, figures que es convertiran en ninots indultats i s'alliberaran del foc.

I així s'ha anat fent exercici rere exercici faller des de 1933, quan l'artista Regino Mas va introduir aquesta idea amb el projecte "Indult del foc". Aquesta proposta va nàixer fruit d'un concurs d'idees proposat per l'Ajuntament de València per a promoure les falles abans de la setmana gran. A més de l'exposició, incloïa una cavalcada per tal de lluir el ninot pels carrers, que hui en dia es coneix com la cavalcada del ninot, i també el trasllat del ninot indultat des de la falla guanyadora fins al Museu Faller.

Durant tots aquests anys, l'Exposició del Ninot ha tingut sempre el mateix protagonista: el ninot de falla, però l'escenari que l'emmarcava ha anat variant i ja són cinc els espais que han vist passar els ninots per les seues sales. Sempre a la ciutat de València, les ubicacions de l'Exposició del Ninot han estat:

El Mercat Central (1934-1936 i 1997-2000)

La Llotja de la Seda (1940-1996)

El mercat de Russafa (2001-2003)

L'esplanada del centre comercial Nuevo Centro (2004-2015)

El Museu Príncep Felip a la Ciutat de les Arts i les Ciències (des de 2016)

Cada canvi d'ubicació s'ha fet, normalment, per a guanyar espai, ja que aquesta exposició ha anat augmentat exponencialment a mesura que es creaven noves comissions falleres. Per a les Falles de 1996, el canvi d'ubicació es va veure propiciat per un altre motiu: la Llotja, a partir de desembre de 1996, és patrimoni material de la humanitat per la Unesco i passava a ser un espai protegit.

L'Exposició del Ninot és hui en dia l'exposició d'art efímer més gran del món, amb més de 300 falles que hi participen. Amb un parell de ninots per falla, un que representa la comissió adulta i un altre que representa la infantil, l'exposició es compon de més de 700 ninots, d'entre els quals el públic tria els favorits i els vota, per tal de seleccionar quins seran els dos ninots indultats, un de gran i un altre de xicotet.

Però l'Exposició del Ninot no sempre ha estat un concurs; va ser el 1943 quan es va premiar per primera vegada un grup de l'exposició, i el 1951 quan un jurat trià els millors ninots de cada secció. No és fins al 1963 que entren a formar-ne part també els ninots infantils. És l'any 1996 quan comencen a limitar-se les mesures d'aquests ninots, que no poden excedir els 75 centímetres en el cas dels ninots infantils i els 2,5 metres en el cas dels ninots grans.

L'Exposició del Ninot del 2024

L'Exposició del Ninot és l'antesala de les Falles 2024 i un dels esdeveniments amb què s'enceta el cicle faller, a més de ser un dels atractius principals de la festa.

Enguany, el públic assistent podrà gaudir d'una exhibició única al Museu de les Ciències, del 2 de febrer fins al 15 de març, que recull més de 700 ninots aportats pels artistes fallers de les diverses comissions. Les figures barregen sàtira, creativitat, crítica i sentit de l'humor en forma d'enginyoses escenes de cartó pedra.

Cartell de l'Exposició del Ninot 2024
Cartell de l'Exposició del Ninot 2024 / Juárez Casanova estudi

La mostra es podrà visitar de dilluns a dijous de les 10 h a les 20 h i de divendres a diumenge de 10 h a 21 h. La clausura de l'Exposició del Ninot Infantil serà el dijous 14 de març a les 17  h i la clausura de tota l'exposició serà el divendres 15 de març a les 17 h.

Entre tots els ninots els participants votaran els preferits, un de la categoria Infantil i un de la major. Aquests seran indultats i escaparan de les flames en les Falles 2024 i, alhora, tindran l'honor d'unir-se a la prestigiosa col·lecció del Museu Faller de València perquè perduren en el record.

També et pot interessar

stats