La vaixella del restaurant més car del món és obra d’un alcoià
José Miguel Piñero dissenya vaixelles que milloren l’experiència gastronòmica de xefs de renom internacional
José Miguel Piñero és una de les cent ments més creatives del món, segons la llista Forbes, i és d’Alcoi. Les seues creacions acompanyen alguns dels plats més deliciosos del món o, més ben dit, conformen els plats on serveixen aquestes delícies. Ha dissenyat i ha fabricat vaixelles per a xefs de fama mundial, com Adrià, Roca, Chicote, Muñoz, Dacosta o Roncero.
“Veus que hi ha un treball brutal, no només en l'acabament de les peces, sinó de creativitat”
En Bona vesprada, José Miguel Piñero ha contat com va començar a treballar per a Ferran i Albert Adrià, gràcies als seus caragols icònics. “Vaig acompanyar un amic que fabricava parament de taula per a gent com Ramon Freixa, Chicote o Pepe Rodríguez, i volia regalar-los unes estovalles personalitzades, però només per la curiositat de conéixer-los, sense pensar que poguera fer negocis amb ells… Fins que ens vam reunir amb Albert Adrià i li vaig regalar un dels meus caragols personalitzats”.
Els caragols gegants de Piñero van ser una de les primeres creacions seues que tingueren gran repercussió i, de fet, s’han convertit en tot un símbol d’Alcoi.
La carrera del geni
“A Albert Adrià li va agradar molt el caragol i em va demanar veure més coses de les que feia al meu taller”, explica José Miguel. “En veure el meu treball em va dir que era la persona que estava buscant des de feia temps per a fer realitat les peces de vaixella que tenia al cap, i des d’aquell moment la meua vida artística i laboral va canviar totalment”.
“Estàvem molts anys buscant noves formes de presentar el menjar”
José Miguel, que va començar treballant a soles en un espai molt xicotet, té en l’actualitat El Taller de Piñero a Alcoi, amb més de cinquanta persones. “Al principi havia de compaginar les meues creacions amb un treball en una botiga de discos, on aprofitava i feia dibuixos per a captar possibles clients en aquest sector”.
Sa mare, Cesárea Álvarez, assegura que José Miguel sempre ha pintat. “Durant tota la vida, sempre ha anat amb la llibreta i una caixa de llapisseres”. José Miguel assegura que sa mare és la que els ha donat la força perquè ell i els huit germans hagen seguit els seus impulsos naturals.
“Albert em va assegurar que havia trobat la persona que podia fer realitat els seus somnis”
De fet, amb el seu germà Antonio Piñero, també dibuixant, van tindre l’honor de dissenyar el cartell de les festes d’Alcoi del 2016. “Jo mai li he dedicat tant de temps a un projecte, ni he treballat més seriosament en ma vida, que amb aquest cartell de les festes d’Alcoi”.
Les creacions més icòniques
José Miguel ha repassat alguns dels seus treballs més icònics. Nou món, per exemple, és la peça estrela d'El Celler de Can Roca. “Li permet jugar al comensal perquè funciona com un criptògraf: quan ordenes els snacks i els països d’origen pel sabor, si encertes la combinació, s’obri la tapa superior i apareix un últim snack sorpresa de regal”.
També ens ha mostrat un disseny per a emplatar un polp que li va encarregar Dani García, les famoses ostres gegants on serveixen gaspatxo al Sublimotion d’Eivissa, que passa per ser el restaurant més car del món, una pinya que fa el signe de les banyes per a Ricard Camarena, i una original tetera per a Paco Roncero.
“De vegades les peces són tan boniques que ens obliga, perquè el contingut ha d’estar a l’altura”
Amb el disseny d’una safata-raqueta que té la forma d’un peix va aconseguir el que sembla impossible durant la presentació de la Copa Davis a Madrid: "Si heu estat en algun càtering, ja sabeu com són però, en aquest cas, la gent no es llançava de cap pels canapés, sinó que primer treien el mòbil per a fer una foto".
També ha fet peces per a locals menys coneguts, com una matrioixca mutant vestida de fallera, on serveixen ensaladilla russa al Bar de Bares, davant del Mercat Central de València. “Aquest tipus d’experiència culinària s’ha democratitzat molt i han apostat per les meues creacions molts locals que no tenen tant de renom ni els menús tan cars, però tenen ganes de fer bé les coses perquè cresquen els seus negocis”.
La col·laboració amb altres restaurants, com Rosi la Loca, que aprofiten la vistositat de les seues creacions per a potenciar la presència dels propis negocis en xarxes socials, li ha servit per a donar a conéixer encara més el seu treball.
“Les persones amb aquesta creativitat i enginy ens faciliten la vida”
“Els esbossos continue fent-los jo a mà i després modelem cada peça amb els artesans i escultors al taller”. La manera que té de treballar està completament personalitzada: “És fonamental que el xef puga vindre al taller i que jo puga anar al restaurant per a conéixer-nos”. Si alguna vegada li han demanat un encàrrec impossible, ha sigut capaç de reconduir-lo i fer-lo viable gràcies a la seua inesgotable creativitat.
Això és el que diuen alguns dels cuiners més importants del món sobre José Miguel Piñero. Són unes credencials incomparables.
José Miguel Piñero va regalar a l'equip de Bona vesprada una peça molt especial que, segons el seu germà, resumeix la seua filosofia de vida: cor i pilotes! Cal afegir, sens dubte, una originalitat de categoria internacional.