Així va viure la productora valenciana María Zamora el dia que va guanyar l'Os d'Or de la Berlinale per 'Alcarràs'

La pel·lícula 'Alcarràs' l'ha produïda aquesta empresària valenciana especialitzada en producció i distribució de cine independent i l'ha dirigida la directora catalana Carla Simón

L'equip d'Alcarràs a la Berlinale

La productora valenciana María Zamora acaba de tornar de Berlín, on ha arreplegat al costat de l'equip de la pel·lícula Alcarràs, l'Os d'Or de la 72a Berlinale, el 2022. Aquesta empresària, especialitzada en la producció i distribució de cine independent, des de la seua empresa Elastica Films, va decidir apostar per aquest treball de Carla Simón.

Alcarràs és el segon llargmetratge de Simón, després de la seua òpera prima Verano 1993, un film que el 2017 ja va guanyar a la Berlinale el premi a la millor òpera prima i el gran premi del jurat internacional, a més de tres premis Goya (directora novella, actor de repartiment i actriu revelació).

Alcarràs és una pel·lícula realitzada amb actors no professionals que narra la vida dels Solé, una família agrícola de Lleida, que s'enfronta a la decisió del nou propietari de les terres: arrancar els arbres i instal·lar panells solars. Una història ficcionada arrelada, en part, en algunes de les vivències familiars de la directora.

La directora de la pel·lícula i la productora en el moment en què coneixen el guardó
La directora de la pel·lícula i la productora en el moment en què coneixen el guardó / Reuters

El moment de recollir el premi de mans de M. Night Shyamalan

La valenciana ha relatat a l'equip del programa Podríem fer-ho millor com van ser les hores prèvies i també l'emoció del moment en què arreplegaven el guardó de mans del director de cinema i guionista i productor indi-estatunidenc, M. Night Shyamalan. La productora d'Alcarràs ha explicat, al poc de tornar de Berlín, com de plena ha vingut la maleta. "M'he portat de Berlín una bona covid, a més de l'Os d'Or".

Tot i que María encara estava amb els símptomes, ha pogut fer front a l'entrevista i transmetre l'emoció viscuda a Berlín. "Són coses que passen una vegada en la vida", ha dit. "El dia anterior, quan serà premiat, t'avisen que tindràs un premi perquè no et perdes el lliurament, però no et diuen quin premi i no penses que serà un Os d'Or. I a mesura que anava avançant la cerimònia, i en veure que no arribava el premi, les dues, Carla i jo estàvem cada vegada més nervioses. I va i arriba el (premi) gros. Va ser molt emocionant".

M'he portat de Berlín una bona covid, a més de l'Os d'Or María Zamora - Productora de la pel·lícula 'Alcarràs'

"Van ser dues setmanes de moltes emocions. La mateixa setmana que s'ha estrenat la pel·lícula ha arribat el guardó, i pràcticament tornàvem dels Goya", ha explicat. "Va ser l'última pel·lícula que va veure el jurat. La vam entregar el mateix dimarts, en tornar dels Goya. Hi havia una altra pel·lícula espanyola en competició, ells la van mostrar dilluns i nosaltres dimarts". Des que van projectar la pel·lícula per primera vegada al públic —i en presència de tots els actors— fins al lliurament del premi sols van passar hores. "Tot molt seguit, molt junt".

Preguntada què representa sumar-se al llistat de dones responsables de pel·lícules amb guardons en festivals com la Berlinale, ha dit que sent "molt d'orgull" de veure dones reconegudes tant a Cannes, Venècia com Berlín i els Oscars. "Sumar-nos a aquest grup per a nosaltres és un orgull i significa generar referents".

Carla Simón i María Zamora reben el premi
Carla Simón i María Zamora reben el premi / Reuters

Treballar amb dones

A la productora valenciana li agrada treballar amb dones. "Busque activament productes de dones. Òbviament també produïsc homes. He treballat amb Carlos Marqués-Marcet, ara acabe de rodar una pel·lícula amb Álvaro Gago. Però si busques bons projectes, en trobes boníssims de dones, però cal ser actiu en això. No cal esperar que succeïsca", ha dit amb contundència.

Pel que fa a l'equip d'Alcarràs, molts venien de la pel·lícula Estiu 1993, "ja havíem treballat junts. I quan treballes amb gent amb la qual va bé, ens agrada repetir". Zamora també ha estat darrere de la producció de films com Libertad, amb el qual ha obtingut dos premis Goya en l'edició 2022, celebrada a València.

María ha destacat en el programa que es tracta d'un sector que conta històries "i no s'ha d'oblidar que hi ha una responsabilitat a l'hora de triar-les".

També et pot interessar

stats