El tio Mus de la Vilavella i el professor Ballester de Vila-Real, els mentors del mag Yunke

L’il·lusionista de la Vilavella (Plana Baixa), mundialment reconegut i que ha volgut portar el seu espectacle a Castelló, ha contat a Tàp Zàping com es va iniciar en el món de la màgia

El mag ha detallat l'anècdota quan va apuntar amb un arc i una fletxa el fill de Trump / À Punt Mèdia

Salvador Vicent és com el coneixen els veïns de la Vilavella, a la Plana Baixa, però mundialment és conegut com a Yunke. El mag Yunke és un amant de l’art de la màgia i de la seua història, des de molt jove. Amb el seu espectacle Hangar 52 Revolution ha omplit el recinte ferial de Madrid Ifema durant les festes de Nadal de 2022. Unes 1.200 persones han acudit a veure'l. Considerat el millor xou de màgia al món ha volgut portar-lo a casa. Ja està a Castelló de la Plana i a finals de gener arribarà a València.

Hangar 52 Revolution és un calaix de sastre que guarda amb recel els secrets de la humanitat, com els de Leonardo da Vinci o les portes interestel·lars de l’antic Egipte… Es tracta d'un espectacle de quasi dues hores, “molt físic, amb molt de ritme… amb molts efectes especials” ha explicat el mag Yunke a Pepa Cases, de Tàp Zàping. “Sempre intente contar microhistòries dins de l’espectacle. En aquest en concret, m’agradaria que l’espectador coneguera una part de la història, de l'ecologia..., “De vegades la gent s’emociona i plora… i no és el meu objectiu, encara que és bonic veure aquesta reacció de la gent”.

En aquest espectacle fem un número de teletransportació i ho fem amb persones improvisades, del públic… Mag Yunke - Hangar 52 Revolution

A Tàp Zàping ha contat una anècdota amb el fill i el net de Donald Trump. Tot va començar quan va ser convidat pels familiars de Trump, que volien veure l'espectacle del mag. Els Trump el van convidar a una casa rural a Espanya on estaven allotjats. Allí va acudir el mag de la Vilavella a fer el número de màgia que els Trump volien veure. L'il·lusionista ha contat a Pepa Cases el que va passar quan va apuntar amb un arc i una fletxa contra el fill de Trump, una part del número de màgia que expressament li havien demanat.

Com és el seu espectacle

Com ell mateix ha explicat, "es tracta d’un espectacle amb molta tècnica, encara que damunt de l’escenari sols som quatre persones i màgia només en fem tres persones... És un espectacle molt íntim i humà”. Enamorat del seu treball ha dit a Cases: “jo soc de les persones que pensen que si ho pots somiar, ho pots fer… És que la màgia no té límits. En aquest espectacle fem un número de teletransportació i ho fem amb persones improvisades, que són del públic… ”

Pepa es queda bocabadada en escoltar com fa el número de la teletransportació
Pepa es queda bocabadada en escoltar com fa el número de la teletransportació / À Punt Mèdia

“A la Vilavella teníem el tio Mus..."

“A la Vilavella teníem el tio Mus, que era el practicant del poble i feia màgia. Ho parlava recentment amb Manuel Vicent…“. El mag Yunke ha contat a l'equip de Tàp Zàping que va ser el tio Mus el qui li va inocular l’interés i la curiositat pel món de la màgia. “Jo no vaig tindre Magia Borrás... els meus germans sí, però no ho van saber aprofitar...”.

A més a més, va conéixer el professor Ballester, un mag retirat de Vila-real de jove. “Jo anava cada diumenge perquè m'ensenyara”. I entre llibres i més mags que compartien amb ell els coneixements, Yunke va anar fent camí. Això sí, des del principi li va interessar portar a grans dimensions els trucs de xicotet format. “I per això ara faig un espectacle per a tanta gent”.

Encara que a Ifema Madrid ha reunit unes 1.200 persones, ell considera que més gent pot no ser bo per al públic, “perquè la gent ha de sentir (prop) la màgia… i més gran no sé… He fet actuacions per a 5.000 persones a la Xina, però pense que és massa gran”.

Un moment de l'espectacle "Hangar 52 Revolution"
Un moment de l'espectacle "Hangar 52 Revolution" / À Punt Mèdia

El mag Yunke és un mag pla i senzill, amb els peus a terra. Encara que acumula premis importants, ell no se sent per damunt de cap company. “Els premis són bonics, però és la valoració d’un jurat. Jo no em considere millor que altres… no es pot mesurar l’art… però és cert que els premis són un potenciador, fan que t’esforces, això sí...”.

La màgia serveix per a lligar?

Ha dit que la màgia viu una època daurada a Espanya. “Actualment hi ha potencial boníssim. Som molts els mags que treballem, fem espectacles, eixim fora d’Espanya… en som molts i molts bons". També es reconeix un mag honest, “no tinc còmplices, ni utilitze tècniques deshonestes”. 

Preguntat per Pepa Cases si la màgia serveix per a lligar, ell reconeix que no n'ha fet ús, però amb una mica de reserves finalment ha dit: “sí que serveix, perquè reconeix que (el mag o maga) envaeix molt prompte el terreny de l’altra persona. “És molt fàcil arrimar-te a una altra persona i tindre-hi connexió”.

Un moment de l'entrevista a Ifema amb l'equip de Tàp Zàping
Un moment de l'entrevista a Ifema amb l'equip de Tàp Zàping / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats