La Ruta 66: la carretera més famosa del món

És el tram d'asfalt més cèlebre dels Estats Units, i potser del món, amb un total de 3.939 quilòmetres

La Ruta 66 va des de Chicago fins a Santa Mònica (Los Angeles) i s’estén a través de 8 estats
La Ruta 66 va de Chicago a Santa Monica (Los Angeles) passant per huit estats

La Ruta 66 va de Chicago a Santa Monica (Los Angeles) i s’estén a través de huit estats (Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nou Mèxic, Arizona i Califòrnia).

Informació d'interés

Moneda: dòlar americà

Població: 331,9 milions d’habitants

Hora: els Estats Units tenen un total de nou fusos horaris. Si fem la ruta, ens n'afectaran quatre:

ET: horari de l'est (UTC-5)

CT: horari central (UTC-6)

MT: horari muntanyenc (UTC-7)

PT: horari del Pacífic (UTC-8)

Permisos: a més del passaport en vigor i amb sis mesos de validesa, cal haver obtingut l’ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Si teniu la pauta completa de vacunació, només cal presentar el certificat de vacunació (han d’haver transcorregut catorze dies des de l’administració de la darrera dosi) i una prova PCR o test d’antígens negatiu fet 24 hores abans d'eixir de viatge

Pagament recomanat: cal portar una xicota quantitat de dòlars en efectiu per a pagar propines, menjar de carrer, etc. Durant el viatge, però, tingueu en compte que als Estats Units està molt estés l’ús de les targetes de crèdit/dèbit, fins i tot per a xicotets imports

El consell de 'Valencians al món': és molt important contractar una assegurança de viatge per a anar als Estats Units perquè, en cas de necessitar qualsevol visita o prova mèdica, la sanitat és molt cara, i no se sap mai què pot passar

Cinc llocs que no et pots perdre

1. Museus a l'aire lliure d’Elk City (Oklahoma)

Al poble d’Elk City hi ha diversos museus a l'aire lliure que mereixen una visita imprescindible. En pocs metres us trobareu el Museu de la Ciutat (Old Town Museum), el Museu de la Ruta 66, el del Transport i el Cattle Trail.

2. Lincoln Park, Springfield (Illinois)

Lincoln Park està dedicat a Abraham Lincoln, sens dubte el ciutadà més il·lustre de la ciutat i un dels presidents més importants dels EUA. Hi ha la seua tomba, que es pot visitar debades.

Lincoln Park, Springfield (Illinois)
Lincoln Park, Springfield (Illinois) / Shutterstock

3. Moll de Santa Monica (Califòrnia)

Tant per ser el final de la Ruta 66, com per ser un clàssic dins de la cultura californiana, és totalment imprescindible que feu una passejada pel mític moll de Santa Monica.

A aquest punt us recomanem que intenteu arribar abans de pondre's el sol.

4. Cadillac Ranch, Amarillo (Texas)

Si hi ha un lloc típic de la Ruta 66 és el Cadillac Ranch, un indret imprescindible. Veure els cotxes mig soterrats, pintats amb els colors dels milers de grafits fets pels visitants, és una de les curiositats més grans del recorregut.

Cadillac Ranch, Amarillo (Texas)
Cadillac Ranch, Amarillo (Texas) / Shutterstock

5. MidPoint, Adrian (Texas)

Per descomptat, la fita que marca la meitat del camí mereix una parada: feu-vos una foto al senyal del MidPoint i al símbol de la Ruta 66 pintat a la carretera.

MidPoint, Adrian (Texas)
MidPoint, Adrian (Texas) / Shutterstock

Sobre la Ruta…

Al principi del segle XX aquesta ruta era un trajecte molt popular per als emigrants que havien decidit anar de l'est a l'oest per a començar una nova vida després de la Gran Depressió del 1929. També els estiuejants la van fer molt popular en els anys cinquanta, ja que la transitaven molts viatgers que visitaven Arizona i anaven cap a la costa de Califòrnia.

L'any 1938 la Ruta 66 es va fer tan popular que el govern dels Estats Units va decidir asfaltar-la. Va ser la primera carretera completament asfaltada del país.

Amb el pas del temps va anar perdent importància com a carretera de connexió entre l'est i l'oest, fins que l'any 1985 va quedar descatalogada com a carretera oficial dels Estats Units. A pesar d'haver estat substituïda per autovies, la Ruta 66 va ressorgir de les cendres en els anys noranta i va quedar convertida en la Històrica Ruta 66, un lloc d'interés que encara hui és focus d'atracció de turistes de tot el món.

Lamentablement, molts dels negocis que van sorgir en aquella època per a donar suport al trànsit de la Ruta 66 s'han anat deixant perdre: edificis i motels en ruïnes, rètols de neó fosos i, fins i tot, pobles fantasma també s'han convertit en atraccions notables. Meravelles naturals, com el desert de Mohave i el poderós riu Mississipí es troben al llarg d'aquesta ruta, i els desviaments poden dur-nos a moltes altres meravelles naturals, com el Grand Canyon.

Motels en ruïnes a la Ruta 66
Motels en ruïnes a la Ruta 66 / Shutterstock

Ens trobarem amb ponts vells, estàtues extravagants, antigues estacions de servei restaurades, sales de cinema, teatres, murals pintats, espectacles i atraccions del Vell Oest i històriques estacions de ferrocarril.

Cal dir que no sols la música li va donar fama a la Ruta 66, sinó també la televisió. La sèrie Route 66 dels anys seixanta la va posar de moda quan la seua fama havia començat a decaure a causa de les autopistes estatals. En la sèrie, dos joves la recorrien vivint mil aventures en un Corvette, cotxe que va passar a identificar-se amb aquesta carretera. També hi ha una sèrie de museus temàtics sobre la Ruta 66 i d’altres museus especialitzats (que expliquen la història del fil d'aram de punxes, els vaquers o les motocicletes).

Per descomptat, cadascú pot organitzar aquest viatge con vulga. Com hem dit adés, es poden fer desviaments i visitar llocs d'interés turístic que queden fora de la Ruta que s'ajusten a l'interés personal, ja siga per escoltar música country a Branson (Missouri), anar a la recerca d'extraterrestres a Roswell (Nou Mèxic), observar el Grand Canyon a Arizona, jugar a Las Vegas o visitar Disneyland a Anaheim (Califòrnia).

Gran Canó, Arizona
Gran Canó, Arizona / Shutterstock

Algunes de les coses més icòniques per a veure al llarg de la Ruta són els edificis, la senyalització dels nombrosos cafés, motels, estacions de servei i atraccions turístiques situades al llarg del trajecte. Passar temps a la carretera, menjar-se una hamburguesa o un gelat en un restaurant típic, visitar una atracció turística clàssica i divertida, i dormir en un motel familiar senzill però net són les coses que fan que aquest viatge siga inoblidable.

Encara que ja no és possible recórrer el traçat original de la Ruta 66 de manera ininterrompuda, sí que es mantenen alguns extensos trams molt ben conservats i que han mantingut l'essència d'antany. Amb cotxe, autocaravana o moto anirem descobrint pobles minúsculs i paisatges immensos, i una escenografia –motels i cafés de carretera– que han quedat ancorats en el temps. Per tant, es travessaran trams de desert, muntanyes, terres de cultiu, grans metròpolis i xicotets pobles.

També et pot interessar

stats