El jaciment dels Banys de la Reina, un tresor arqueològic a Calp
Es tenen referències històriques d'aquest jaciment des del segle I dC fins al segle VII
El jaciment dels Banys de la Reina és un dels reclams turístics més importants de Calp (Marina Alta), des del punt de vista arqueològic. La seua història és extensa i interessant, i se'n tenen referències des del segle I dC fins al segle VII. Del segle I destaca la piscifactoria, destinada a abastir de peix fresc, al voltant de la qual es va desenvolupar el nucli poblacional.
Cada estiu el recondicionen per a la visita de turistes. L'arqueòloga Alicia Luján, que codirigeix aquests treballs, ha explicat a Terra viva en què consisteixen els treballs de restauració del jaciment, de cara a la temporada d'estiu. Una de les tasques és, per exemple, la restauració de mosaics i el trasllat a les superfícies de les termes i a una de les estances perquè "les persones puguen gaudir del jaciment in situ".
Pilar Cabrera, regidora de Cultura de Calp, ha contat a Terra viva que l'Ajuntament treballa en un pla director de la Diputació d'Alacant per a marcar el futur d'aquest jaciment i poder explotar-lo al turisme de manera definitiva: "No només tenim platges. També tenim muntanya, jaciments, esports, cultura... Tot això és Calp".