Els gaspatxos de Castalla, plat i postres al mateix temps
Hu Zhao recorre les comarques del Vinalopó amb Loving Comunitat Valenciana i descobreix aquest plat típic del sud del territori
Usat en plural, els gaspatxos no tenen res a veure amb el gaspatxo andalús. Són un plat contundent fet "amb el que els pastors arreplegaven de la serra". Així ens ho conta Gladis Guill, del restaurant Nou Trinquet de Castalla, que ens ensenya a cuinar aquest plat tan típic de les comarques del sud. D'influència manxega, hi ha tantes maneres de fer els gaspatxos com comarques on es cuinen. L'únic denominador comú que hi trobem són les coques, fetes amb farina, oli i sal, sense llevat, que els pastors usaven com a plat a la muntanya, segons ens conta Gladis. I que quan finalitzaven la sopa, impregnaven amb mel per a menjar-se-la com a postres.
A Castalla, a l'Alcoià, el cuinen amb pollastre, conill i un característic aroma a pebrella, una varietat del timó. Gladis confessa que "el 95% de gent que ve a Castalla a visitar el castell, ve a menjar gaspatxos".