‘Eixamorat’, una de les paraules preferides d'Adrià Revert

El meteoròleg ha confessat en Trau la llengua que aquest mot és un record d'infantesa

Adrià Revert recorda amb tendresa aquesta expressió en boca de la seua àvia: "Adrià, no entres la roba que encara està eixamorada" / À Punt NTC
10 de desembre 2021 - 09:44

El programa Trau la Llengua, amb la Pepa Cases al capdavant, s’escabussa en el nostre valencià a la recerca de paraules, expressions i maneres curioses d’anomenar les coses. Amb seccions com "D'on són", "Paraula de" o "Paraules bessones" riem i aprenem alhora, i també rescatem de l’oblit algun mot que de segur hem sentit als nostres pares o iaios.

Aquesta setmana, Adrià Revert, un dels nostres meteoròlegs, ha compartit amb el programa una de les paraules que més li agraden i que és molt coneguda especialment entre la gent gran: eixamorat. Segons el Diccionari Normatiu Valencià aquest terme fa referència a una cosa "que ha perdut parcialment la humitat". Aplicable a la roba especialment, però també a altres conceptes que tenen a veure amb els costums del camp o l’alimentació. Entre els sinònims podem trobar: assecar, deshidratar, dessecar, eixarreir, eixugar o escórrer.

Un record de la infantesa

Per al meteoròleg, la paraula significa retornar a la infantesa i recordar la seua àvia Mariu, que, segons explica, ara té 90 anys. Natural d’Ontinyent, Revert recorda amb tendresa aquesta expressió en boca de la seua àvia: "Adrià, no entres la roba que encara està eixamorada".

Cada divendres el meteoròleg ofereix una previsió de l'oratge 'A la carta' en el programa 'A la Ventura'
Cada divendres el meteoròleg ofereix una previsió de l'oratge 'A la carta' en el programa 'A la Ventura'

Un amant de la nostra llengua

El meteoròleg dona una ullada al cel cada dia en el magazín diari A la Ventura i ens acosta l’última hora dels termòmetres i les condicions meteorològiques. També ens ha donat les claus d’alguns fenòmens atmosfèrics curiosos o esdeveniments que han afectat greument el nostre territori, com ara els efectes de la pantanada de Tous del 1982.

Revert és una amant de la meteorologia, però també del valencià i de l’ús que fem de la llengua. Així ho trasllada en les seues xarxes socials on a més de màximes i mínimes, velocitat de les ratxes de vent o mesures de les precipitacions, trobem referències lingüístiques i diversitats del parlar valencià. Amb més de 3.500 seguidors en Twitter, el debat sobre la llengua està servit!

Tens tots els continguts de Trau la llengua en el web d’À Punt Mèdia.

També et pot interessar

stats