Adrià Revert: “El Xúquer portava un cabal com el Mississippí"

El meteoròleg d’À Punt ens dona les claus per a entendre els efectes de la pantanada de Tous de 1982 en A la Ventura

39 anys després de la pantanada de Tous, 'A la Ventura' fa la vista arrere i recorda la pitjor tragèdia de la història recent de la Ribera
20 d'octubre 2021 - 14:38

El 20 d'octubre és una data gravada a foc en la memòria dels valencians. El programa A la Ventura ha analitzat amb el meteoròleg Adrià Revert la pitjor tragèdia de la història recent de la Ribera, el col·lapse de la presa de Tous. Fa 39 anys, la vesprada del 20 d'octubre de 1982, després d'unes intenses pluges, el pantà no va resistir la força del Xúquer i es va trencar, deixant córrer cent vint milions de metres cúbics d'aigua. Unes inundacions que estan en la memòria de la nostra societat.

El Xúquer portava un cabal com el Mississippí Adrià Revert - Meteoròleg d'À Punt Mèdia

Segons ha explicat l'expert en meteorologia, les fortes pluges van causar molts danys abans del trencament de la presa. Diversos pobles com Gavarda o Cotes ja s'havien inundat. Però és la vesprada del dia 20, quan finalment la presa cedeix i es genera una onada enorme d'aigua, amb un cabal superior als 16.000 metres cúbics per segon,una quantitat similar a la que porten alguns dels rius més cabalosos del món. Les inundacions més greus es produeixen des de Sumacàrcer fins a l'autopista i afecten poblacions a les quals no les van avisar, com Beneixida o Carcaixent.

L'aigua va inundar més de 20 pobles de la comarca de la Ribera, deixant nombrosos danys materials i diverses víctimes mortals.
L'aigua va inundar més de 20 pobles de la comarca de la Ribera, deixant nombrosos danys materials i diverses víctimes mortals. / 'A la Ventura'

Paradoxalment a la Ribera no va ploure massa i en pobles com Alzira es van registrar 86 litres per metre quadrat. Les pluges més intenses van caure riu amunt, a les muntanyes entre la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents. Un sistema convectiu es va mantindre hores i hores descarregant en tot este sector i es van acumular entre 400 i 600 litres en moltes poblacions, i s'estima que a la zona de la Casa del Barón, al terme de Cortes de Pallars, es van superar els 1.000 litres de pluja en unes 15 o 20 hores.

També et pot interessar

stats