Anna Lluch: “Fins que no es vacune tot el món, la pandèmia no s’haurà acabat”

No tenim trellat repassa amb la metgessa i oncòloga Anna Lluch com van viure els sanitaris l’inici de la pandèmia

La cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic de València, assegura que per a superar la pandèmia cal que el conjunt de la població total estiga vacunada i la indústria farmacèutica allibere les patents contra la Covid-19 / No tenim trellat
24 de novembre 2021 - 10:04

La metgessa i oncòloga Anna Lluch ha passat pel programa No tenim trellat per a repassar com van viure els sanitaris l'inici de la pandèmia. D'acord amb Lluch, "al sector sanitari vam haver de reinventar-nos". A banda de la precarietat amb la qual van haver de treballar en el primer confinament per falta de material, l'oncòloga també recorda que moltes de les malalties preexistents es van haver d'apartar, ja que molts pacients tenien reticències d'anar als centres sanitaris. De fet, el 20-30% dels malalts oncològics no van anar a l'hospital quan presentaven els primers símptomes.

La cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic de València destaca el vincle que es va establir entre sanitaris i pacients aïllats de la família i del món, fet que evidencia la importància de la comunicació en l'atenció als pacients per part de la comunitat sanitària. Metges, infermers i tots els professionals sanitaris demostraren, segons explica la doctora, una gran humanitat i generositat, conscients que eren l'única "família" amb què els malalts podien contar en situació d'aïllament.

"Es va establir un vincle d'acostament, d'amistat i comunicació molt especial entre el personal sanitari i els malalts" Anna Lluch - Cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic de València

Com a punt positiu, Lluch apunta el fet que s'haja pogut desenvolupar tan ràpidament la vacuna gràcies a la investigació. Assenyala no només el fet de tindre disponible la vacuna en un temps rècord, sinó també els avanços i els estudis mèdics en matèria de transmissió del virus i creació d'anticossos. En aquest sentit, la metgessa aprofita l'espai del No tenim trellat per a reivindicar la importància de donar suport i finançament a la investigació i denuncia que molts investigadors espanyols es veuen obligats a migrar perquè a Espanya no se'ls ofereixen oportunitats. La falta de rendiment econòmic immediat és un dels motius, segons apunta Lluch, de l'infrafinançament que pateix la investigació.

"Hem d'estar tots vacunats perquè s'acabe la pandèmia" Anna Lluch - Metgessa i oncòloga

Lluch és ben clara: no pot ser que només "ens curem els que podem, hem de curar-nos tots". Assegura que, per a superar la pandèmia, cal que el conjunt de la població total estiga vacunada i insisteix en la importància d'alliberar les patents contra la Covid-19 per part de la indústria farmacèutica.

Pots trobar tots els continguts del programa No tenim trellat en el web d'À Punt.

També et pot interessar

stats