Alpont, als Serrans, protagonista del despoblament en 'Terra viva'

El veïnat d’Alpont, i de les aldees de La Cuevarruz i Corcolilla ens conten de primera mà per què han triat aquest model de vida alternatiu a la ciutat

Parlem de despoblament rural en 'Terra viva'
16 de novembre 2021 - 22:34

Viatgem amb Terra viva a La Cuevarruz, una aldea ubicada entre el terme d'Alpont i el municipi de la Iessa. Aquesta xicoteta aldea té una població al voltant de 70 habitants.

Per què canviar la vida de la ciutat per la vida al poble?

María Jesús Pérez, veïna de La Cuevarruz, ens conta que va ser la seua xiqueta qui va demanar viure al poble. Després de passar els caps de setmana allí per a gaudir de la seua passió d'eixir a la muntanya, ella els va fer la pregunta: "Per què no ens quedem a viure ací?". Aquesta família ja viu un any a La Cuevarruz. Jimena, la filla, està encantadíssima perquè no té hora de tornar a casa i a l'estiu pot sopar al parc. Van prendre la decisió de traslladar-se a La Cuevarruz com a primera residència, en veure que a Alpont hi ha col·legi, centre de salut i tota classe de serveis, repartits entre diverses localitats. A més, María Jesús ha fet realitat el somni, muntar la seua pròpia perruqueria.

Imatge de La Cuevarruz del programa 'Terra viva'
Imatge de La Cuevarruz del programa 'Terra viva'

Els més majors conten com el poble es va anar buidant a poc a poc. Els joves es cansaven del dur treball del camp, i molts d'ells eren animats pels mateixos pares a escapar de la dura vida de l'agricultura a la recerca d'una vida millor. Vicente Alepuz, veí de Corcolilla (Alpont) afirma que: "La majoria dels pares deien coses que a mi em fan mal sentir: que se'n vagen fora d'ací i visquen millor que nosaltres". "Encara que no tenim els mateixos serveis que en poblacions més grans, tenim molta qualitat de vida".

Encara que no tenim els mateixos serveis que en poblacions més grans, tenim molta qualitat de vida Vicente Alepuz - Veí de Corcolilla (Alpont)
Imatge de Corcolilla del programa 'Terra viva'
Imatge de Corcolilla del programa 'Terra viva'

Recorrem set quilòmetres fins a arribar a Corcolilla, on viuen vora 40 habitants. De tindre una gran quantitat de serveis i ser coneguda com la capitaleta, va passar a tindre només un bar i un forn tradicional. Matilde Serrano va decidir encarregar-se del forn de Corcolilla, després de perdre el treball. Està molt contenta de la decisió, i fa possible l'abastiment de pa en diverses aldees repartint-lo dies alterns de la setmana.

Arribem a Alpont, amb un nucli de 667 habitants, on coneixem una de les veïnes, Blasa Rúbio. Ella recorda amb nostàlgia la vida a La Hortichuela, una aldea que es va deshabitar en 1963, on va viure fins als 16 anys.

Imatge d'Alpont del programa 'Terra viva'
Imatge d'Alpont del programa 'Terra viva'

Històries de vida que ens mostren els avantatges i inconvenients d'altres models de vida alternatius a la ciutat. Però sobretot ens transmeten la seua felicitat per haver triat aquesta opció de vida.

Més de 200 municipis de la Comunitat Valenciana no superen els 1.000 habitants. En el programa 'Inoblidables' pots conéixer-los de prop

També et pot interessar

stats