"Crisi" l'exposició que reflexiona sobre les crisis de la societat actual

Els joves artistes del col·lectiu Cúmul exposen els seus treballs al Museu del Molí de l'Arrós d'Almenara.

Obra de Carlos Bonet
Sara Ortells
27 d'abril 2021 - 10:25

Entrem al Museu del Molí de l'Arròs d'Almenara. Este edifici es va construir al segle XVIII i, ha sigut testimoni impassible de la història del municipi. Ara, entre els seus murs de pedra, la història recent es fa camí amb l'exposició "Crisi". Una mostra interdisciplinària on joves artistes de l'espai cultural Cúmul de Castelló analitzen les crisis que travessa actualment la nostra societat. 

Carlos Bonet, artista plàstic integrant de Cúmul, ens explica que la mostra pretén ser una reflexió sobre les diferents crisis que ens envolten ara. "La crisi econòmica, la d'identitat i la crisi del treball" entre d'altres preocupen aquests joves creadors nascuts en la dècada dels 90. Bonet matitza que la seua generació ja ha viscut i continuan vivint diferents crisis i que aquest procés d'experimentació ja s'ha convertit en identificador d'aquests joves.

En aquesta exposició hi participen huit joves del col·lectiu Cúmul, un espai de trobada cultural que es va crear en plena pandèmia i tal i com explica Paula Lorenzo, artista visual integrant de Cúmul, va nàixer "com una necessitat" per a tindre un punt de trobada on compartir les seues creacions, fer tallers i debatre sobre l'art en totes les seus vessants.

Fem una ullada a les obres i parem davant de dos quadres de gran format. Son les obres de Carlos Bonet. Dos llenços on grans edificis constrasten amb el volum de l'èsser humà. Bonet parla dels grans fantasmes, de les discoteques abandonades que una vegada formaren part de la ruta del bacalo. I a través d'aquests cadàvers de formigó parla del plaer com a "mecanisme d'alienació del subjecte".

Aquesta mostra interdisciplinar inclou també la literatura. Daniel Gil és escriptor integrant de Cúmul i hi participa amb un text reflexiu sobre "la pèrdua d'identitat dels treballadors". La seua obra parteix des de la seua pròpia experiència en una cadena de restaurants de menjar ràpid. En aquesta ocasió, el text pren la forma d'un envoltori d'hamburguesa que va acompanyat del reclam visual de l'uniforme que va utilitzar durant 4 anys.

A banda de pintura i literatura, l'exposició també inclou obres realitzades amb textures textils, fotografies i vídeo creacions. Paula Lozano, presenta la projecció d'una videocreació basada també en la seua experiència personal, quan fa uns anys la van operar d'una reducció de pit. Un vídeo on la imatge, la tecnologia d'internet i la veu treballen a l'unison per reflexionar sobre "el ciber feminisme, la crisi de l'essencialisme del gèrene i els avanços biomèdics que hi ha hui en dia".

Aquesta exposició que pretén remenar la consciència de l'espectador es podrà visitar al Museu del Molí de l'arròs d'Almenara fins el 12 de juny. 

També et pot interessar

stats