Castella-la Manxa eleva a catorze les autonomies que imposen l’ús obligatori de la mascareta

El ministre de Sanitat assegura que la majoria dels 150 brots estan controlats, però preocupen Aragó i Catalunya.

Només la Comunitat Valenciana, Madrid i les Canàries encara no han decretat ús obligaotori de la mascareta
Només la Comunitat Valenciana, Madrid i les Canàries encara no han decretat ús obligaotori de la mascareta

El degoteig de rebrots i el temor a una nova escalada de contagis fora de control ha fet que catorze comunitats autònomes obliguen la població sota pena de multa a portar mascareta obligatòria de manera permanent, fins i tot quan es pot mantindre la distància interpersonal de seguretat de metre i mig. L'última a sumar-s'hi ha sigut Castella-la Manxa, que ho aprovarà en el consell de govern de dimarts. També les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla tenen previst imposar l'ús obligatori de la mascareta en els pròxims dies. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que la majoria dels 150 brots de Covid-19 que hi ha actius a Espanya estan "controlats", si bé ha reconegut que preocupen especialment els que s'estan originant a Aragó i a Catalunya.

El decret de la nova normalitat del govern espanyol especifica que la mascareta és obligatòria per als majors de sis anys en el transport públic i en llocs públics on no es puga garantir la distància d'1,5 metres, però aquests governs autonòmics han decidit anar un poc més enllà per tractar d'evitar la propagació del coronavirus. Només la Comunitat Valenciana, Madrid i les Canàries encara no han pres aquesta mesura. El portaveu del govern canari, Julio Pérez, ha explicat que no ampliarà l'obligatorietat de l'ús de la mascareta, però sí que intensificarà la seua "vigilància" perquè, ara com ara, "la situació epidemiològica no requereix que s'estenga l'obligatorietat més enllà del que ja és".

Illa ha informat que el govern manté una comunicació "fluida" amb Catalunya, on tant a la comarca del Segrià (Lleida) com a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) s'està produint una "transmissió comunitària", si bé ha avançat que no li consta que es vaja a produir un confinament domiciliari en aquestes zones. La Generalitat de Catalunya ha estés les restriccions també a l'àrea metropolitana de Barcelona i a la Noguera, on a partir d'ara es prohibiran les reunions de més de deu persones en l’àmbit públic i privat, i es limitarà l’aforament als bars i restaurants.

De la mateixa manera, el preocupa el brot de la comarca de Saragossa, encara que ha dit que les autoritats sanitàries de la regió ja han implantat mesures i caldrà esperar uns dies per a veure l'efecte que tenen. El govern aragonés no descarta retrotraure a la ciutat de Saragossa i altres zones de la comunitat a una fase II no flexibilitzada del procés de desescalada, si continuen creixent les transmissions comunitàries de la malaltia, segons ha assegurat la consellera de Sanitat a Aragó, Sira Repollés.

Per la seua banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que estan a "total disposició" de les comunitats autònomes per a fer front als rebrots, al mateix temps que ha assegurat que prendran "totes les decisions a mesura que siguen necessàries" per a frenar la propagació del virus.

La festa de 400 joves en una discoteca de Còrdova ja suma cinc positius

La Junta d'Andalusia està fent tests de manera massiva per a detectar contagiats per Covid-19 entre els 400 joves estudiants de batxillerat que divendres van assistir a una festa de graduació en una discoteca de Còrdova. De moment, són cinc els joves que han donat positiu per PCR i es dona per segur que el nombre augmentarà a mesura que es vagen coneixent els resultats. El conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha fet una crida a tots els que van assistir a la festa perquè es facen "les PCR oportunes".

D'altra banda, Extremadura té previst notificar al Ministeri de Sanitat un nou brot de Covid-19, el desé a la regió, en aquest cas a la localitat Peraleda de la Mata (Càceres), que de moment té 15 positius en Covid-19, i té l'origen en una ciutadana procedent de França.

El 70% dels positius detectats ara són de persones asimptomàtiques

Des del 16 de juny han saltat 224 brots a Espanya, dels quals en continuen actius 158, que sumen vora 2.000 casos positius. El 49% s'han originat en entorns familiars o familiars mixtos, que s'inicien en una família però després tenen ramificacions amb els contactes amb què aquesta família té relació. Illa ha recordat que el 70% dels casos de Covid-19 que estan detectant en l'actualitat són de persones asimptomàtiques, cosa que demostra que s'estan diagnosticant sobre la base d'una "recerca activa" de casos.

També et pot interessar

stats