Amèrica frega el milió de casos de Covid-19

La zona més afectada continua sent l’estat de Nova York, on s’han congelat els cossos de víctimes per a reduir la pressió sobre les funeràries.

Un equip sanitari realitza proves ràpides de coronavirus a Brasília, capital de Brasil, on els contagis superen els 46.000
Un equip sanitari realitza proves ràpides de coronavirus a Brasília, capital de Brasil, on els contagis superen els 46.000 / Joédson Alves (Efe)

El continent americà s’acosta a la dramàtica xifra del milió de contagis de coronavirus, mentre els respectius governs lluiten a diferent ritme per a contindre el pic epidemiològic. Segons les dades més recents, s’han comunicat oficialment 999.963 infeccions, de les quals 44.775 han resultat casos mortals, i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que “el virus estarà amb nosaltres un llarg temps” i no descarta possibles rebrots.

El focus més letal continua estant a l’estat de Nova York, on les autoritats han ordenat congelar temporalment els cossos d’algunes víctimes de la Covid-19 per a reduir la pressió sobre hospitals, depòsits de cadàvers i funeràries. Aquests espais ja no són capaços de proveir una regió on ja es compten 263.754 casos confirmats i 19.453 morts, els números més greus d’un país que fa setmanes lidera les dues estadístiques: 842.629 infeccions i 46.784 defuncions.

L’estat de Nova York, amb menys de la meitat de població, supera el segon país més afectat, Espanya, on ahir s’arribà als 208.389 casos i 21.717 morts. Els registres de la Universitat Johns Hopkins situen Itàlia com a següent en la llista, malgrat que el nombre de morts superà ahir els 25.085. Continuen França, Alemanya i el Regne Unit, seguits per Turquia i l’Iran, els quals estan prop de depassar la barrera de 100.000 casos. Destaca també el cas de Rússia, que en l’última jornada ha detectat més de 5.000 contagis i se situa ja en 58.000. El balanç global deixa un escenari de 2,6 milions de persones infectades i més de 183.000 víctimes mortals.

Trump diu sense proves que si hi ha un rebrot, serà menys greu

Donald Trump ha tornat a dir la seua en la roda de premsa d’aquest dimecres. El president dels Estats Units ha assegurat sense proves que si hi ha una segona onada de coronavirus, serà menys greu, i ha pressionat un dels principals experts del seu govern perquè negara que un nou brot de la pandèmia puga ser pitjor. “Si torna, tornarà en dosis més xicotetes que podrem contindre. Mai serà com el que estem vivint ara”, ha apuntat.

El mandatari no ha donat proves i ha assenyalat únicament que és el que li han comunicat unes “deu persones” amb les quals ha parlat del tema, a pesar que múltiples experts en salut pública en tot el món han advertit que fins que no hi haja una vacuna, el coronavirus continuarà sent difícil de contindre. Trump també ha afirmat que hi ha una possibilitat “molt bona” que el coronavirus no torne als Estats Units a la tardor, i la doctora Deborah Birx, al seu costat en el podi, ha contestat: “No ho sabem”.

Suspensió parcial de la immigració als Estats Units

Trump ha signat aquesta última jornada una orde executiva amb la qual congela durant almenys 60 dies la immigració al país, sota el pretext de la destrucció de llocs de treball provocada per l’emergència sanitària. La mesura té com a objectiu la reducció de permisos de residència permanent, coneguts com a green cards, encara que la seua eficàcia real durant la pandèmia és dubtosa, ja que el país ha reduït a mínims els seus serveis consulars de visats.

La lletra xicoteta del decret apunta a una de les obsessions de Trump i del seu principal assessor en migració, Stephen Miller: la reunificació familiar. Durant aquest període d’excepció, tan sols cònjuges estrangers de ciutadans nord-americans o fills menors de 21 anys podran accedir a un permís de residència permanent, excloent-hi progenitors, germans o fills independentment de l’edat, com indica la llei. També exclou cònjuges i fills de residents permanents.

Descendeix la xifra de nous contagis a la Xina

Els nous casos de coronavirus a la Xina han caigut aquest dimecres fins a 10, sis dels quals procedents de l’exterior, enfront dels 30 contagis del dimarts. Així mateix, la Comissió Nacional de Salut ha celebrat un dia més que no s’haja produït cap nova defunció en les últimes 24 hores i s’ha donat l’alta a 56 pacients. Els infectats “actius” a la Xina són ara 959, 63 dels quals en estat greu, entre el total de 82.798 casos registrats des de l’inici de la malaltia.

També et pot interessar

stats