Les donacions d’òrgans a la Comunitat Valenciana cauen un 60% durant la crisi sanitària

Des de gener de 2020 s’han registrat 71 donacions, 16 de les quals han estat després de decretar l’estat d’alarma.

Primer trasplantament renal creuat amb Portugal, en una imatge d’arxiu

Ser donant d’òrgans es considera un dels gestos de bondat més grans cap a persones que, en molts casos, es debaten entre la vida i la mort. Espanya ha sigut líder mundial d’aquest acte solidari durant 28 anys consecutius, amb unes xifres que s’han desplomat un 85% al país i un 60% a les comarques valencianes a causa de la pandèmia.

La realitat, però, és que les llistes d’espera per a rebre òrgans i teixits continuen augmentant, un fet que es visibilitza aquest Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits però que continua present tots els dies de l’any. “L’única manera de resoldre aquest problema és ser donant d’òrgans i animar també els nostres coneguts. Com més donants, més gran serà el nombre de vides que podran salvar-se”, es llegeix en el web de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Aquesta institució ha creat un comité de persones expertes, en què participa la Comunitat Valenciana, encarregat entre altres qüestions d’assegurar els trasplantaments d’urgència durant l’estat d’alarma.

Des del passat mes de gener, s’han registrat ja 71 donacions d’òrgans, 16 de les quals s’han produït des de l’inici de l’emergència sanitària. Així mateix, s’han dut a terme 150 trasplantaments, 31 des del 13 de març, la majoria a l’Hospital La Fe, a l’Hospital General d’Alacant i a l’Hospital Doctor Peset.

Rècord de donacions

El passat 2019, la valenciana va ser la tercera autonomia amb més donacions de persones mortes (255), després d’Andalusia (430) i Catalunya (377). Els hospitals valencians van batre així el rècord i l’activitat va augmentar un 6,7% respecte a l’any anterior. En total, van ocupar la cinquena posició de trasplantaments de pàncrees, la quarta de renyó i fetge, la tercera de cor i la segona de pulmó.

“L’any passat va ser excel·lent en donació i trasplantaments. Hi va haver 55 donants per cada milió de persones, molt per damunt dels 48 de la mitjana nacional”, ha assegurat Rafa Zaragoza, coordinador autonòmic de trasplantaments, que destaca el fet que, amb més de 550, l’Hospital La Fe va ser el que més trasplantaments va fer a Espanya el 2019.

Primer trasplantament creuat amb Portugal

Dies abans de decretar-se l’estat d’alarma, es va realitzar el primer trasplantament renal creuat amb Portugal i el tercer des que es va internacionalitzar el programa –els dos anteriors es van fer amb Itàlia–. Hi van participar la Fundació Puigvert de Barcelona i el Centre Hospitalari Universitari de Porto i els dos van seguir estrictes controls de seguretat per tal d’evitar possibles contagis de Covid-19. Tant el donant com el pacient, segons ha indicat el Ministeri de Sanitat, es troben en bon estat de salut.

Una de les fites del Programa Espanyol de Trasplantament Renal Creuat ha sigut la incorporació de la figura del donant altruista o “bon samarità”. En l’última dècada, 221 persones s’han interessat per aquesta iniciativa que permet donar un renyó en vida a un receptor desconegut.

També et pot interessar

stats