Aprovada la llei del joc amb els vots en contra de PP i Ciutadans i l'abstenció de Vox

La norma és pionera a Espanya perquè marca limitacions que abans no existien i ha rebut dures crítiques des del sector.

Una persona passa per davant d'un saló de jocs aquest dijous a València
Una persona passa per davant d'un saló de jocs aquest dijous a València / Ana Escobar (Efe).

El ple de les Corts ha aprovat finalment el projecte de llei del joc i prevenció de la ludopatia amb els 52 vots favorables del grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i el vot en contra del Partit Popular i Ciutadans (37) i l'abstenció de Vox (10), que s'ha absentat de la votació. La nova norma substitueix la vigent de 1988 i està considerada com a pionera a Espanya perquè marca unes limitacions que abans no existien. Així, estableix que els salons de joc i els locals d'apostes no es podran instal·lar a menys de 850 metres dels centres escolars, i que haurà d'haver-hi una distància mínima de 500 metres entre aquests establiments.

No obstant això, la llei naix amb dures crítiques de l’oposició i el descontentament del sector. La Unió de Treballadors de les Sales de Joc avisa que la nova llei obligarà al tancament del 95% dels 426 locals de joc de la Comunitat Valenciana, enviarà 2.500 persones a l'atur i atorgarà als bingos i al joc públic i semipúblic el "monopoli" d'aquesta activitat. De fet, treballadors del sector han eixit als carrers de València en el “Passeig en defensa del nostre pa” per a protestar per l'aprovació de la norma, que segons defenen, només portarà més desocupació, el tancament de negocis i menys ingressos per a les arques de la Generalitat.

En l'àmbit polític, la llei del joc no ha estat exempta de polèmica durant la tramitació. La més recent, la d’aquest dilluns, que va obligar a retardar la votació fins a aquest dijous perquè els tres grups de l’oposició, el PP, Ciutadans i Vox, van demanar informes sobre el sistema de votació de la normativa, que inicialment s'anava a fer per vot ponderat, però Vox el va qüestionar i ara es votarà a través del sistema telemàtic.

No obstant això, l'informe elaborat pels serveis jurídics de les Corts avala el sistema de votació que es va aplicar en el ple d'aquesta setmana, en el qual s'ha substituït el vot ponderat pel telemàtic. Els lletrats exposen que l'aplicació del vot ponderat "no incorre en nul·litat de ple dret i és legítima", però tal com va acordar la junta de síndics dilluns, ha de substituir-se per la votació presencial dels diputats que assisteixen a la sessió, i per la votació a distància dels que no poden acudir per les mesures sanitàries establides per la crisi del coronavirus. A més, assenyala que la decisió de retardar les votacions a l'últim dia del ple que "no ha sigut contrària a dret". Ara bé, això no lleva que qualsevol diputat o grup puga exercir les accions processals que considere contra els acords del ple.

Llei necessària per als joves

Els partits del Botànic han interpretat aquesta objecció de la votació com un boicot a la llei del joc, motivat per la pressió dels lobbys del sector. Els grups del govern valencià veuen aquesta llei necessària, especialment per als més joves i els col·lectius vulnerables, ja que inclou iniciatives per a la prevenció de la ludopatia.

L’oposició lamenta que la llei del joc s’aprove en un moment especialment difícil per als establiments hotelers, degut a la crisi derivada de la pandèmia. Vox ha anunciat que s’abstindrà perquè una part de la llei li sembla encertada. Des de Ciutadans defenen la regulació del joc, però pensen que la llei no resoldrà l’alarma social perquè el joc en línia seguirà existint i creixerà el joc clandestí. A més, afirmen que la normativa acabarà amb milers de llocs de treball i d’empreses. Els populars, per la seua banda, lamenten les incerteses que planteja la llei i la incoherència que comporta.

Protesta de treballadors del sector / À Punt NTC

També et pot interessar

stats