Espectacle d'altocúmulus lenticulars

Com es formen? A quina altura estan situats?

Espectacle d\'altocúmulus lenticulars

El vent de ponent i les temperatures altes són els protagonistes de dimecres, ara bé, els altres protagonistes són també els núvols que s'han pogut veure.

D'un banda d'han format de matí boires i estrats baixos, i de l'altra s'han format núvols mitjans i alts, com podem veure a la foto de la Serratella, de Miguel Zaragoza.

La Serratella, la Plana Alta, Miguel Zaragoza

El front nuvolós que ha arribat dimecres des de ponent ha aportat molta humitat a les capes mitjanes de la troposfera, i ha fet també que bufe vent moderat en capes baixes i vent fort de ponent en capes mitjanes, entre 4.000 i 7.000 metres. 

Aquesta circulació afavoreix, amb la interacció de l'orografia, la formació de núvols lenticulars, del gènere altocúmuls, que es formen just al sotavent de les serralades interiors de la Comunitat Valenciana, i s'estenen fins al mediterrani. Aquestos núvols apareixen en forma de làmines, que s'acumulen una damunt de l'altra, i que arriben a tapar el cel gran part del dia.

Els hem de veure, com a tots els núvols, com a un fenomen dinàmic, que està en creació en un costat (condensació del vapor d'aigua) i en destrucció en un altre (evaporació o sublimació de l'aigua líquida o sòlida).

Aquests núvols estan situats a altures entre els 4.000 i els 7.000 metres, on les temperatures habitualment estan entre -10 i -30 °C. Tot i aquestes temperatures, aquests núvols no estan totalment formats per cristalls de gel, estan formats per una barreja de gotes d'aigua líquida i també alguns cristalls de gel d'aigua. Estan formats per gotes d'aigua en subfusió, perquè són líquides a estes temperatures i no es congelen.

En la zona on estan aquests núvols el vent bufa habitualment fort, amb vents sostinguts que superen els 100 km/h. L'ondulació d'aquest flux, provoca zones d'ascens de la massa d'aire seguida de zones de descens, en les zones d'ascens és on es formen els núvols, en aquest cas amb formes laminars i superposats els uns als altres. De vegades arriben a paréixer com a plats voladors. A primera vista, ens ofereixen un aspecte estàtic, quan realment són molt dinàmics. En aquestes situacions, com d'altres que fan referència als núvols, les tècniques de timelapse ens revelen el moviment, i les zones de creació i desaparició.

Ací podeu veure com es veuen des del satèl·lit Meteosat, on podem apreciar la zona de formació just a les comarques de l'interior, amb un tall de núvols més definit, i fins i tot, amb el Sol situat cap a l'est, l'ombra dels núvols a la superfície.

Des de la superfície les fotografies mostren també eixa zona de formació cap a l'interior amb un límit del núvol ben definit, i com els núvols s'estenen cap a la costa, de manera més difussa i amb ondulacions.

La Pobla Llarga, la Ribera Alta. Vicenta Copoví

El Port de Sagunt, el Camp de Morvedre. Minerva Gracia

Cullerala Ribera Baixa. Clara Palomares

Són núvols que indiquen zones de turbulència a l'atmosfera, i normalment els pilots tracten d'evitar aquestes zones.

I sempre són núvols molt fotogènics, que si a més a més, estan a la posta o l'eixida de sol, cal estar atents a l'espectacle de colors que poden oferir. 

També et pot interessar

stats