‘Zoom’ investigarà dilluns l'origen i la finalitat de les notícies falses

L'espai de reportatges d'investigació d'À Punt analitzarà les motivacions econòmiques i ideològiques que amaguen

Qui i com fabrica una notícia falsa? ... Dilluns en el programa Zoom
Qui i com fabrica una notícia falsa? ... Dilluns en el programa Zoom / Departament de Comunicació
20 d'octubre 2022 - 17:10

Les notícies falses no són un fenomen nou, però, des de fa uns anys, ocupen un paper protagonista en la societat, propulsat, sobretot, per l'auge de les xarxes socials. Sense anar més lluny, la Comissió d'Europa recentment va haver d'eixir a negar que s'haguera congelat el desembossament dels fons de recuperació a Espanya, com van interpretar diversos mitjans i usuaris de Twitter a partir d'una informació de l'agència Bloomberg, però d'on va eixir la notícia? Els mitjans que se’n van fer ressò, van rectificar després?

Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt pretén explicar la finalitat de les notícies falses. Experts consultats pel programa capitanejat per Bérnar Giménez apunten a una finalitat econòmica. Com més visites té una web, més ingressos publicitaris aconsegueix, i llançar un titular atractiu, tant si és cert com si no, constitueix una bona manera d'aconseguir visites.

L'econòmica no és l'única intencionalitat de les notícies falses. Les anomenades fake news s'han convertit en una arma de desgast polític, i això pot resultar molt perillós. Les declaracions de Donald Trump sobre el que ell considerava un frau electoral van desembocar en un episodi que va posar de debò risc la democràcia als Estats Units. Unes altres preguntes que respondrà el programa seran: Qui i com fabrica una notícia falsa? Una vegada que es llança la informació falsa, quin recorregut té? A quanta gent pot arribar?

Segons un estudi de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), hi ha un 70% més de possibilitats de punxar ‘M'agrada’ o retuitar una notícia falsa. Per què? Per què resulten més atractives que els fets objectius i contrastats, per tant, calen de manera més profunda en l'opinió pública.

‘Afusellats’, un documental premiat participat per À Punt

En acabar el programa Zoom, À Punt emet el documental Afusellats en el qual ha participat, de Manuel Rossell Beltrán i Lucas Moro.

Afusellats, dilluns 24 en acabar Zoom
Afusellats, dilluns 24 en acabar Zoom

La sinopsi té com a punt de partida: 80 anys és el temps que porten allí. Assassinats a sang freda darrere d'un cementeri. Llançats a un forat per a ser oblidats. 2.237 persones que van córrer el mateix destí. Sense possibilitat de cap defensa, se'ls va arrabassar la vida i es va silenciar la de les seues famílies. Hi haurà algun dia justícia per a aquestes persones?

Un treball que es va estrenar l’Spanish Screenings del Festival de Málaga i que va rebre la menció especial de la categoria Mirades en Docs Valencia.

També et pot interessar

stats