‘Zoom’ examina els motius de l’augment de les estafes i les conseqüències
El programa d’investigació d’À Punt explica les tècniques per a no caure en els enganys dels estafadors, el dilluns 6 de maig a les 22 hores
La Guàrdia Civil ha detingut recentment a Alacant a més de cent persones pertanyents a una banda criminal que ha estafat quasi un milió d’euros amb el mètode del “fill apurat”. Un engany basat a fer creure a la víctima que el seu fill necessita diners. Almenys 238 persones han caigut en el frau i han enviat grans quantitats de diners pensant que els destinataris eren els seus propis fills i tenien problemes.
Què podem fer? El pròxim episodi de Zoom, el programa que presenta la periodista Jose Sáez, explica com podem evitar caure en este tipus d’estafes i analitza com operen els delinqüents per a enganyar tantes persones. Som nosaltres responsables del que ens passe?
La tecnologia ha facilitat l’augment de les estafes. De fet, prop de la meitat de la població a Espanya ha patit una o, almenys, han intentat que caigueren en un engany durant l’any passat, segons el CIS. Qui no ha rebut una telefonada sospitosa, un missatge fent-se passar per la seua entitat bancària o demanant-nos dades per a poder rebre un paquet?
La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia d’Espanya amb més delictes informàtics. Es van registrar més de 34.000 ciberestafes el 2022, només tenint en compte les persones que arriben a denunciar-ho, ja que més del 70% de les víctimes no ho fan. Per què?
El programa produït per Secuoya Studios per a À Punt estrena un nou episodi, el dilluns 6 de maig, a les 22:00 hores, en el qual s’analitzarà, amb l’ajuda d’experts i víctimes, quines són les estafes més comunes i què podem fer per a no convertir-nos en víctimes. A més, comprovarem com de fàcil és ser enganyat i perdre els estalvis de tota una vida.
À Punt fa Zoom aquest dilluns sobre les ciberestafes.