‘Zoom’ dona veu a les denúncies del camp
El programa d’investigació d'À Punt analitza les reivindicacions i mobilitzacions dels agricultors en la seua lluita perquè es complisca la llei de la cadena alimentària
El sector agrari espanyol està ja fart. Els agricultors de tot Espanya han alçat la veu en una sèrie de protestes i manifestacions. Zoom, el programa d’investigació d’À Punt, analitza quines són les seues reivindicacions. Després de les demandes fetes pels agricultors europeus, els espanyols han iniciat una sèrie de mobilitzacions amb talls a les carreteres, diverses tractorades i queixes davant de les portes de supermercats. Què tenen en comú els agricultors de tants països del món? Per què s'estan estenent les marxes de tots els professionals del sector pel continent?
Els agricultors consideren que s'està incomplint sistemàticament la llei de la cadena alimentària, la qual cosa impedeix que aconseguisquen uns preus que els permeten cobrir els costos de producció. Quina és la diferència entre el preu que se li paga a l'agricultor i el que paga el consumidor en el mercat? Quant encareixen els productes del camp a taula?
Segons dades de la COAG, les llimes, per exemple, es disparen fins a un 800%. El consumidor paga dos euros, però l'agricultor només rep 23 cèntims. Qui es queda amb els guanys dels agricultors?
Una de les seues peticions és que tots els països complisquen les mateixes normes quant a l'ús de fitosanitaris i altres pràctiques de competència deslleial. El programa produït per Secuoya Studios per a À Punt, i presentat per Jose Sáez, analitza com afectaria la reducció de fitosanitaris tant al camp com als consumidors. Què passaria en el planeta si no es reduïren els pesticides?
A més, al sector li toca de ple el canvi climàtic i la sequera, la qual cosa provoca que l'abandó dels camps no pare. Quin és el futur del camp? Si no produeixen, què menjarem?
En el programa del dilluns 4 de març, a les 22:00 hores, els espectadors seran testimonis del malestar dels agricultors i coneixeran, de mà dels seus protagonistes, els principals sindicats agrícoles, empreses fitosanitàries i els responsables polítics, el motiu pel qual el camp ha dit prou.