‘Zoom’ analitza l'ús del valencià com a llengua oficial

El programa de reportatges d'À Punt investiga sobre l'ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana

La nit es completa amb l’obra ‘Cent de Fuster’ i el documental ‘L’Emprenta de Joan Fuster’

Luna, Yaiza i Lola, alumnes CEIP Fabian i Fuero de Villar del Arzobispo.
L'àmbit més important per a la normalització del valencià és l'ensenyament. / Departament de Comunicació
17 de febrer 2023 - 10:29

Tres milions de persones tenen el valencià com a llengua materna i molts més com a segon idioma. Cada 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna per a recordar que hi ha llengües que han perdut presència i altres estan en risc de desaparéixer. Un homenatge amb l'única fi de preservar i protegir tots els idiomes i cultures, i un tema que Zoom recorre en el seu pròxim episodi. Els valencians utilitzen el valencià? El programa d'investigació d’Á Punt analitza l'ús de l'idioma oficial de la Comunitat Valenciana aquest dilluns 20 de febrer.

“L'idioma valencià és l'oficial de la Comunitat Valenciana, igual que el castellà és l'idioma oficial de l'Estat”, indica l'Estatut d'Autonomia. Una afirmació que garanteix igualtat entre totes dues llengües, però, és real o es prefereix el castellà davant qualsevol altra opció?

L'àmbit més important per a la normalització del valencià és l'ensenyament. Amb la finalitat de normalitzar l'idioma a les aules, el 21 de febrer del 2018, les Corts van aprovar l'anomenada Llei del plurilingüisme, una norma que porta, des de la seua imposició, debatent-se entre la solució i els problemes. Per què hi ha mares i pares que no volen que els seus fills i filles aprenguen valencià? Perjudica l'alumnat estudiar una llengua?

Cada 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna
Cada 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna

La Conselleria d'Educació va elaborar el 2021 una enquesta per a determinar els índexs de l'ús del valencià. La principal conclusió és que, en els últims cinc anys, es constata un increment generalitzat tant en la capacitat d'entendre’l com de parlar-lo, llegir-lo i escriure'l. Encara que la realitat és que no per això s'utilitza més.

El 2022 l'Escola Valenciana va presentar un informe on figuren 126 denúncies per la vulneració de les garanties lingüístiques, la qual cosa posa en dubte la garantia de drets de les persones valencianoparlants. El valencià té la batalla perduda o encara hi ha esperança? Zoom acostarà a l'espectador al centre de la qüestió i posarà damunt la taula possibles solucions per a continuar fent-lo servir.

Nit homenatge a Joan Fuster.

En acabar el programa Zoom, des del Teatre Principal de València s’emet , a les 23 hores, Cent de Fuster. Música, paraula i imatge es posen al servei de l’obra i el pensament de Joan Fuster, per tal de celebrar la seua memòria i el seu llegat, i posar la cirereta a les celebracions institucionals de l’any Fuster.

A continuació,a les 0.10 hores, es podrà vore L’Empremta de Joan Fuster, una pel·lícula documental dirigida per Jordi Call que tracta sobre el llegat cultural i polític de l’escriptor. Fuster no deixa indiferent a ningú. Uns el van intentar matar. D’altres han seguit el seu pensament. Però, què el fa vigent encara? Per respondre la incògnita, aquest documental fa un viatge pels episodis més reveladors de la vida de l’escriptor combinant testimonis que el van conèixer amb la mirada de les noves generacions.

També et pot interessar

stats