‘Valencians al món’ viatja fins a Panamà, un país estratègic de l’Amèrica Central

El programa més viatger d’À Punt ens trasllada a un país de contrastos: tradició i modernitat, riquesa i pobresa

Maria Martí, veïna de València
Maria Martí, veïna de València / À Punt
18 de juliol 2023 - 11:50

Aquest dimecres 19 de juliol, a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món viatjarà fins a Panamà amb el reporter Enrique Tena. El país és famós pel seu canal, una via de navegació que connecta l’Atlàntic i el Pacífic i que té un impacte significatiu en el comerç mundial.

Panamà té una economia basada en el comerç, els serveis financers i el turisme, i una cultura i una natura ben diverses, platges, selves tropicals i una mescla d’influències indígenes, espanyoles i afroantillanes.

Sandra Román, veïna de València, viu a Panamà des de fa huit anys
Sandra Román, veïna de València, viu a Panamà des de fa huit anys / À Punt

Sandra Román, veïna de València, fa huit anys que viu a Panamà. Començarem el nostre viatge amb ella, sobrevolant Panamà en helicòpter. Després, ens traslladarem fins a Portobelo. Allí agafarem una llanxa per a visitar dues platges: la platja de Huertas i la platja Blanca. Tornarem a Portobelo, on ens acomiadarem d’ella mentre prenem una pinya colada.

Javier Lorente, de València, ens mostrarà llocs emblemàtics de Panamà
Javier Lorente, de València, ens mostrarà llocs emblemàtics de Panamà / À Punt

Javier Lorente, també de València, fa quatre mesos que viu a Panamà. Javier ens citarà en sa casa per a dirigir-nos directament cap a la Cinta Costera. Més tard visitarem el mercat del marisc i dinarem al restaurant El Cevichón. En acabar, a Poin Panamà, ens tirarem en tirolina, a més 153 metres d’altura. Acabarem sopant al restaurant Flow Sabroso.

Maria Martí, natural de València, viu a Panamà des de fa tres mesos. Quedarem amb ella al centre històric de la capital i, en un carrer ens beurem un raspado, un refresc de diversos sabors sobre gel picat que sol portar una capa de llet condensada per damunt. Més tard veurem la catedral de Panamà i visitarem el Biomuseo, un museu que conta la història de la formació de l’istme de Panamà i com aquest va canviar el rumb de la biodiversitat de la Terra.

Toni Nuñez és de Gandia (La Safor) i té un restaurant a Panamà
Toni Nuñez és de Gandia (La Safor) i té un restaurant a Panamà / À Punt

Toni Núñez, veí de Gandia (Safor), fa vint anys que viu a Panamà. Es dedica a la gastronomia i regenta A Banda, un restaurant especialitzat en paelles i plats espanyols. El visitarem i, una vegada allí, tindrem l’oportunitat de tastar un deliciós arròs al forn fet per ell mateix. Finalment passejarem per l’àrea bancària de la ciutat.

Javier Mañas, veí de Castelló de la Plana, viu a Panamà des de fa 22 anys
Javier Mañas, veí de Castelló de la Plana, viu a Panamà des de fa 22 anys / À Punt

Javier Mañas, de Castelló de la Plana, viu a Panamà des de fa 22 anys. Ens trobarem amb ell al col·legi Nuestra Señora de Fátima, situat al barri d’El Chorrillo. Javier ens ensenyarà com és el dia a dia d’un col·legi d’allí. Acabarem fent una visita al Ministeri de Cultura, on ens ensenyaran com es fa un barret panameny o panamà autèntic.

Per altra banda, i després de deixar Javier, tindrem l’oportunitat, també de veure el canal de Panamà de prop gràcies a Edwin Miranda, un guia que ens acompanyarà pel que serà una experiència inoblidable, en què recorrerem aquesta meravellosa i faraònica obra de l’enginyeria.

L’estreta relació històrica i cultural entre Panamà i Espanya

Panamà fou part de l’imperi espanyol des del segle XVI fins a l’any 1821, data de la independència. La influència espanyola es reflecteix en l’idioma, l’arquitectura colonial i moltes de les tradicions de Panamà. Hi ha, a més a més, una gran presència d’espanyols i descendents d’espanyols en la població panamenya. Actualment, tots dos països mantenen bones relacions diplomàtiques i una cooperació continuada en diversos àmbits, com ara el turisme, el comerç o la col·laboració acadèmica.

També et pot interessar

stats