‘Valencians al món’ descobreix el passat medieval i la riquesa gastronòmica de l’Emília-Romanya
El programa més viatger d’À Punt guia els espectadors per una de les regions més riques d’Europa, bressol del vinagre de Mòdena i del formatge parmesà
Valencians al món viatjarà este dimecres 22 de maig a les 22:00 hores, a l'Emília-Romanya, una regió italiana que es caracteritza pels seus tresors culturals i la seua gastronomia. La capital és Bolonya, que conserva el segon nucli medieval més gran d'Europa. L’Emília-Romanya és una de les regions més riques d'Europa i la tercera regió italiana en PIB per càpita.
Javi, de Gavarda (Ribera Alta), fa un any que viu a Bolonya. Amb ell, visitarem el centre de la ciutat i diversos monuments, com la basílica de Sant Petroni. També tastarem algunes especialitats bolonyeses, com la cotoletta, una costella de vedella al forn amb formatge.
Miquel, de València, fa tres anys que viu a Bolonya. Amb ell, visitarem Mòdena, bressol del vinagre balsàmic. Es tracta d'un vinagre obtingut a partir d'una barreja de vins, en la qual intervenen vins negres i vins blancs. Mentre que les versions industrials s'obtenen mitjançant maduracions de quatre a cinc anys, les versions més exclusives d'este vinagre tenen dotze anys, o més, de maduració. També a Mòdena visitarem la casa museu de Luciano Pavarotti, el tenor italià més famós del segle XX.
David és de València i fa dos anys que viu a Faenza. Amb ell, visitarem Rímini. En concret, el Castel Sismondo, o castell de Malatesta, per a conéixer la grandesa de l'arquitectura medieval de la zona. També veurem Italia in Miniatura, un parc temàtic que reprodueix el patrimoni arquitectònic i natural del país mitjançant miniatures.
Jèssica és de la Vilavella (Plana Baixa) i fa catorze anys que viu a Itàlia. Amb ella visitarem Brisighella, un encantador poblet medieval de carrers empedrats, quasi deserts.
Daniel, de València, i Murta, d’Alzira (Ribera Alta), fa huit anys que viuen a Parma. Amb esta parella visitarem la catedral de la ciutat, d'estil romànic, i amb frescos renaixentistes de Correggio. Daniel ens mostrarà una fàbrica de formatge parmesà. El parmesà es deixa madurar en uns recipients grans d'acer inoxidable amb la forma de roda característica. Passats els dotze mesos, el Consorzio Parmigiano-Reggiano inspecciona cada formatge i els marca amb el segell de qualitat.