‘L’hora fosca’ s’acomiada amb una anàlisi del mal

El darrer capítol de la temporada revisa els casos tractats amb una perspectiva més general que ens permetrà establir hipòtesis sobre el fenomen de l’homicidi a la Comunitat Valenciana

Vicente Garrido en L'hora fosca
Vicente Garrido en L'hora fosca / Departament de Comunicació
07 de juny 2021 - 11:40

El programa de true crime d’À Punt L’hora fosca s’acomiada aquest dimarts, a les 22 hores, dels espectadors i espectadores amants del gènere negre que, des de fa onze setmanes, han seguit amb molt d’interés l’espai d’investigació setmanal de la televisió pública valenciana.

L’onzé capítol de L’hora fosca es planteja com un especial que aborda com es viu a la vora del mal. L’homicidi és una anomalia que es repeteix sense que cap societat aconseguisca extingir el fenomen. Podem apartar la mirada o acostar-nos-hi i reflexionar. Al llarg d’aquest capítol es repassen aquestes qüestions sobre els episodis precedents i sobre d’altres de coneguts perquè els que conviuen amb l’homicidi proporcionen la seua visió personal.

Com impacta l’homicidi en la societat? Quina és la perspectiva humana dels homes i dones que es dediquen a investigació criminal? Quines són les tècniques de investigació que permeten resoldre els casos? Quin és el perfil de l’homicida i quines les motivacions que el porten a matar? Investigadors, escriptors de novel·la negra, periodistes, jutges i psiquiatres reflexionen sobre aquestes qüestions.

A aquestes veus encara se suma la del prestigiós criminòleg, Vicente Garrido, qui farà un recorregut per les diferents cares d’esta realitat terrible i polièdrica que és l’assassinat.

‘A la vora del mal’, també tracta la psicopatia. Aquest trastorn de personalitat, considerat el costat més tenebrós de l’ésser humà, està darrere del fenomen de l’assassí en sèrie, però descobrirem que també hi ha psicòpates socialment integrats i víctimes silenciades.

Aquest darrer capítol de L’hora fosca revisa els casos de la primera temporada amb una perspectiva més general que ens permetrà establir hipòtesis sobre el fenomen de l’homicidi a la Comunitat Valenciana.

Durant la primera temporada, L’hora fosca ha reconstruït, amb trets cinematogràfics i una narrativa captivadora, alguns casos reals de la crònica judicial valenciana recent com ara “L’assassinat d’Antonio”, l’anomenat cas Maje del barri de Patraix; “El depredador de Castelló”, amb el cas Ferrándiz; el cas de l’anestesista Maeso, o la desaparició de l’alacantina Gloria Martínez, entre altres històries.

Una mitjana de 84.000 espectadors (4,4% de share) han seguit cada dimarts a la nit el programa L’hora fosca. Els arxius documentals d’À Punt i de la predecessora, Canal 9, en ràdio i televisió, han sigut fonamentals per a contextualitzar els casos amb els relats audiovisuals de la història criminal recent.

També et pot interessar

stats