À Punt estrena ‘L’hora fosca’, un nou format de true crime per als amants del suspens

El programa és una proposta visual, amb trets cinematogràfics, en què es disseccionen, sense sensacionalisme, els casos reals de la crònica judicial

À Punt estrena ‘L’hora fosca’, un nou format de  true crime per als amants del suspens
À Punt estrena ‘L’hora fosca’, un nou format de true crime per als amants del suspens
18 de març 2021 - 16:06

Burjassot, 18 de març de 2021. L’hora fosca s’incorpora el pròxim 23 de març a la programació nocturna dels dimarts d’À Punt. A partir de les 22:00 hores, els amants del gènere negre tenen una cita amb aquest nou programa d’investigació setmanal de la televisió pública valenciana.

L’hora fosca es basa en fets reals i recrea amb rigor les atmosferes, amb dramatitzacions les situacions viscudes pels seus protagonistes en l’àmbit judicial i periodístic. Cada setmana al programa es parlarà d’un cas que va commocionar la societat valenciana, històries que ben bé podrien ser l’argument d’una novel·la d’intriga.

L’hora fosca és un format true crime amb un to dominant de suspens, amb un esperit integrador i no d’espectacularització de la tragèdia o dels aspectes més sensacionalistes. El programa està dirigit per José Àngel Montiel, produït per Pedro Pastor de Voramar Films i realitzat per Pablo van Damme Tamarit, que també n’és el director de fotografia.

Durant les pròximes onze setmanes, L’hora fosca ens recordarà alguns casos reals de la crònica judicial valenciana recent com ara “L’assassinat d’Antonio”, l’anomenat cas Maje del barri de Patraix; “El depredador de Castelló”, amb el cas Ferrándiz; el cas de l’anestesista Maeso, o la desaparició de l’alacantina Gloria Martínez, entre altres històries.

Aquest dimarts el primer capítol analitza el cas Maje. Bona part dels homicidis que es produeixen a la Comunitat Valenciana i a l’estat espanyol són fruit de la violència de gènere, dones mortes a mans de companys o excompanys. Potser per això, l’assassinat d’Antonio i la investigació al voltant d’aquest va tindre una repercussió mediàtica extraordinària. De fet, els mitjans s’hi refereixen com a cas Maje, per María Jesús, la dona que va ser acusada de tramar el crim, o de la viuda negra, un altre clixé, tot i que l’acusat de cometre’l és un home, Salvador.

El format televisiu de true crime en clau de suspens destaca per una narrativa captivadora i una proposta visual amb trets cinematogràfics en què investigadors, familiars, membres de l’aparell judicial i periodistes especialitats en successos i tribunals disseccionen, pas a pas, els crims més impactants dels anys recents i les repercussions que han tingut, tot posant l’èmfasi en la mirada humana i en la reconstrucció rigorosa del fets. De fet, una part important del programa és la recuperació de les declaracions en els juís, i es mostraran proves incloses en els sumaris i documents inèdits.

Els arxius documentals d’À Punt i de la predecessora, Canal 9, en ràdio i televisió, són fonamentals per a contextualitzar els casos amb els relats audiovisuals de la història criminal recent.

L’hora fosca analitza les motivacions del mal i qüestiona per què les persones trenquen la seua vida diària amb la violència d’aquests actes. Què ha fallat en la societat? Els serveis de protecció social en són responsables? Podrien evitar-se? El programa fa un pas més enllà i ens farà reflexionar sobre el comportament i la naturalesa de la violència humana. Potser els culpables aprenen dels errors comesos, però també com a societat, quan es gira l’esquena a la marginalitat, se’n recullen conseqüències.

També et pot interessar

stats