À Punt du el fervor del Trasllat de la Geperudeta a tota la Comunitat Valenciana

● De 7:50 a 11 hores, els fidels podran viure en directe els actes en homenatge de la patrona de València i de la Comunitat Valenciana a través de la televisió valenciana

● La retransmissió especial inclou la Missa d’Infants i el Trasllat de la Mare de Déu dels Desemparats des de la basílica fins a la catedral que se celebra el segon diumenge de maig

La plaça de la Verge i Reial Basílica de Nostra Senyora de los Desemparados, són escenari de la festa a la Mare de Déu dels Desemparats
La plaça de la Verge i Reial Basílica de Nostra Senyora de los Desemparados, són escenari de la festa a la Mare de Déu dels Desemparats / Real Basílica Ntra.Sra. de los Desamparados
09 de maig 2024 - 12:59

Este diumenge 12 de maig és un dia especialment marcat en el calendari dels valencians perquè celebrem la festa de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de València i de la Comunitat Valenciana. En homenatge a la coneguda popularment com la Geperudeta, València acull la tradicional Missa d’Infants a la plaça de la Mare de Déu, que enguany compleix cent anys. A continuació, arribarà l’esperat Trasllat de la imatge peregrina des de la basílica fins a la catedral per la porta dels Ferros. 

À Punt retransmetrà en directe els dos actes per a transmetre el sentiment i la devoció que tots els valencians senten per la Mareta.

           Des de les 7:50 hores i fins a les 11 hores, À Punt realitzarà un programa especial en rigorós directe amb els periodistes Ferran Cano i Ampa Caballero, i els comentaris de Baltasar Bueno, doctor en Teologia; gran apassionat i coneixedor de la història i tradició de la Geperudeta.

Els reporters Berta Báidez, Carles Navarro i Claudia Argent s’encarregaran d’arreplegar des del carrer les històries més emotives de fervor i sentiment, a més de les impressions d’autoritats i protagonistes d’este dia tan especial.

En definitiva, més de tres hores de televisió en directe per a acostar la devoció i fe que els valencians professen a la Mare de Déu dels Desemparats a tota la Comunitat Valenciana.

Orígens de la tradició i simbologia de la festa

La devoció a la Mare de Déu dels Desemparats té els inicis al segle XV, quan el pare Jofré va decidir crear l’Hospital d’Innocents, Folls e Orats per a ajudar pobres, necessitats i malalts mentals. Va ser el primer hospital del món dedicat als malalts mentals. Quan algun d’ells moria, se’ls posava damunt la imatge de la Mare de Déu per a acompanyar-lo fins al cementeri, on descansaria eternament.

La veneració i el fervor popular per la Mare de Déu dels Innocents, Màrtirs i Desemparats ha sigut imparable des de finals del segle XVI fins al dia de hui. L’explicació és senzilla: la imatge de la Mareta anava per tot València atenent tots els necessitats sense exclusió, i es va fer popular ràpidament.

Imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats, en la seua Basílica
Imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats, en la seua Basílica / Real Basílica Ntra.Sra. de los Desamparados

           La Mare de Déu dels Desemparats apareix representada amb un ram d’assutzenes i una rosa en la mà dreta com a símbol de puresa. El Jesuset porta una creu al muscle, que significa el pes dels pecats dels homes descansa sobre els seus muscles. Els dos xiquets agenollats personifiquen els Sants Innocents que dirigeixen la mirada al rostre de la Mare de Déu per a implorar protecció. I la Mare de Déu està lleugerament inclinada cap a ells; per això, se la coneix com la Geperudeta, que els atorga emparament i els cobreix amb el mantell.

Tocs manuals de campana

Amb motiu de la festa, l’Associació de Campaners de la Catedral farà diversos tocs manuals de campanes des del Micalet este diumenge a les 10:30, les 12:00 i les 18:30 h. El toc manual de campanes està reconegut com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat des de novembre del 2022.

També et pot interessar

stats