‘Dejavú’ torna al 1981, un any marcat per l’intent de colp d’estat

Dijous a la nit el programa conduït per Mireia Llinares fa un recorregut audiovisual amb testimonis dels fets més destacats de l’any en què la democràcia va tremolar

Al 1981 va eixir de la factoria d’Almussafes el Ford Fiesta un milió
Al 1981 va eixir de la factoria d’Almussafes el Ford Fiesta un milió / Departament de Comunicació
08 de maig 2024 - 12:09

L’any 1981 és un any marcat a foc en la nostra memòria col·lectiva. L’intent del colp d’estat del 23F ha deixat gravada per a la història la frase que deixà paralitzat tot un país i que dona títol al pròxim capítol de Dejavú: "¡QUIETO TODO EL MUNDO!"

Dejavú recupera anècdotes curioses d’eixa jornada a València, com per exemple que els periodistes Emilia Bolinches i Vicente Furió es van fer passar per nóvios quan els van parar els militars mentre circulaven per la ciutat per a cobrir la notícia. També escoltarem Luis Cebamanos i Wenceslao Cebrián. Els dos estaven fent la mili i els va tocar traure els tancs des de la base de Bétera fins a València el 23F.

Dejavú recupera fragments audiovisuals del periodista Iñaki Gabilondo informant sobre el colp d’estat i imatges inèdites de les manifestacions del 27 de febrer a València, així com l’aterridor bàndol de Milán del Bosch en què decretava l’estat d’excepció a València.

Però el 1981 també van passar més coses: va eixir de la factoria d’Almussafes el Ford Fiesta un milió. L’empresari alzireny Luis Suñer va passar noranta dies segrestat per la banda terrorista ETA. Es va aprovar la llei de divorci enmig d’una intensa polèmica. I María Jesús i el seu acordió van triomfar amb “Los pajaritos”.

La presentadora Mireia Llinares recordarà la importància i la singularitat d’un cotxe que va marcar la factoria d’Almussafes i tota una generació, mitjançant cròniques de l’època.

A més, el programa ens contarà com va ser el segrest durant tres mesos de l’empresari d’Alzira, Luis Suñer. Un fet que va sacsejar la societat valenciana de l’època. Comptarem amb el testimoni del fill de la seua mà dreta, José Luis Palacios, que ens explicarà que l’empresari va tornar a treballar l’endemà de ser alliberat i que recorda que el van rebre com si l’equip local haguera guanyat la Champions.

El viatge de l’any 1981 també repassa com va ser l’aprovació de la llei de divorci en un moment històric en què una part important de la societat es va situar contra este avanç que acabà amb el sotmetiment legal de les dones als marits.

Finalment, podrem escoltar María Jesús, que recordarà com va començar a interpretar el seu superèxit “Los pajaritos” i com va nàixer el conegut ball. Amb la cantant afincada a Benidorm finalitzem la visita a este any que forma part de la memòria col·lectiva. 

També et pot interessar

stats