Vapejadors amb gust a llepolia: així s'incita al consum del públic infantil

Associacions i venedors autoritzats coincideixen a denunciar la venda indiscriminada d'estos aparells electrònics en tendes de llepolies, basars i grans magatzems

El sabor dels vapejadors està pensat per a enganxar als xiquets / À Punt Mèdia

Alguns dels testimonis arreplegats pel programa Zoom dedicat al tabac alerten de l’ús indiscriminat dels vàpers o cigarrets electrònics entre els més joves, així com de l’efecte addictiu que tenen. Estos productes electrònics són una moda que ja viu amb nosaltres més de deu anys. Busquen substituir el consum del tabac per la inhalació d’una solució líquida en forma de vapor que, segons el model triat, allibera nicotina o només aromes. 

Com ha posat en relleu Raquel Fernández, presidenta de Nofumadores.org: “El fet que tinguen gust de meló d’Alger, a núvol o a llepolia vol dir que no estan pensats per a un públic adult i sí per al públic infantil”. I la realitat és que esta pràctica cada vegada està més estesa entre els menors d’edat.

Segons les xifres de les quals parlen els especialistes, el 25% dels joves de tretze anys ja ha vapejat en algun moment. “Que el sabor incita als menors és com dir que l’alcohol amb gust de maduixa incita als menors”, ha dit Ana Belén Gómez, propietària d’una botiga de vapejadors. A la seua tenda, com ella explica, pots trobar tota classe de sabors: “fruitals, a tabac, sabor a llepolia… Amb gust de pastís de maduixa, fins i tot pots trobar el sabor de meló d’Alger amb bresquilla gelada. Tens vàpers de tota classe, perquè els tens de tots els sabors”.

Vapejar porta a una addicció psicològica. No sé si recordeu les cigarretes de xocolate. No eren tòxiques, però les van prohibir perquè imitaven al cigarret i generaven un hàbit a futur. Francisco Pascual - President de la comissió de prevenció del tabaquisme

D'altra banda, Francisco Pascual, president de la comissió de prevenció del tabaquisme, diu de manera contundent que “vapejar porta a una addicció psicològica. No sé si recordeu els cigarrets de xocolate, que no eren tòxics, però les van prohibir perquè imitaven al cigarret i generaven un hàbit a futur”.

El programa Zoom s’ha preguntat que, si la llei diu que els menors d’edat tenen prohibit comprar cigarrets com els vapejadors, com és que estan en les seues mans? Les fonts consultades per Zoom han apuntat que es poden trobar en qualsevol lloc. “Estan venent-los, fins i tot, a les tendes de llepolies i al costat de les piruletes”.

Julio Ruades, d'Anesvap, l'associació espanyola d'usuaris de vapeig, ho denuncia: “És inconcebible veure eixos dispositius a tendes com basars, Carrefour o Primark. Eixos productes cal vendre'ls en tendes especialitzades i d’ús exclusiu de públic adult”.

Ací pots veure el programa sencer de Zoom

També et pot interessar

stats