València pot entrar en l'exclusiu grup dels World Marathon Majors?

L'equip de Zoom ha arreplegat l'opinió d'esportistes, públic i de l'organització per tal de conéixer les qualitats de la prova esportiva valenciana

La Marató de València, en 'Zoom' / À Punt

Kat O’Brien és una corredora estatunidenca que el 2023 ha participat per primera vegada a la marató de València. Es considera col·leccionista de maratons. Ha fet quasi tots els anomenats internacionalment World Marathon Majors (grans maratons del món). “Jo he corregut quatres dels sis grans maratons: Nova York, Chicago, Boston i Berlín. Em falten Londres i Tòquio”. I, per alguna raó, València s’ha colat en la seua exigent llista. “Per a mi és una manera de veure el món”. I València ha sigut una prioritat.  

El programa Zoom ha fet un repàs a l’exclusiu grup de les principals maratons. Boston és la més antiga del món (1897), Nova York (1970) és coneguda per ser la més multitudinària, amb més de 50.000 maratonians per edició. En el grup de les Majors també estan Berlín (1974), Chicago (1977) i Londres (1981), que convoquen cadascun 40.000 corredors. Mentre que la marató més jove de totes és Tòquio, creada el 2007 i que forma part de les Majors des del 2012. 

"Hauria d'estar entre les Majors"

Hui dia no són pocs els que es pregunten quan entrarà València en aquest club exclusiu. L’equip de Zoom ho ha preguntat a Marc Banyuls, entrenador i corredor de la marató, que ha dit: "València hauria d'estar entre les Majors, però no ho està i no sé per què". Com ha apuntat Juan Botella, gerent del club Correcaminos, "no hi ha cap ciutat de menys d’un milió d'habitants que tinga una marató de més de 20.000 persones. València n'acull 33.000". D'altra banda, el periodista Xavi Blasco pensa que "València pot parlar de tu a tu a qualsevol marató del món". I Álex Heras, director de comunicació de la marató, apunta que "València és la ciutat més menuda amb la marató més gran".

Les xifres arreplegades per Zoom mostren la magnitud de l’esdeveniment: 366.240 botelles d’aigua, 71.496 litres de beguda isotònica, 60 desfibril·ladors, 1.600 litres de pintura per a marcar el recorregut i vora cinc quilòmetres d’estora blava per a la meta. En plena celebració de la marató d'enguany, Juan Roig ha recordat unes paraules que va dir fa un temps: "Jo ja vaig dir que, després de les Falles, l’esdeveniment més important seria la marató i ho estem aconseguint".

Ací pots veure el programa sencer de Zoom

També et pot interessar

stats