Una fotocòpia del DNI entregada a un estrany està complicant la vida de Carlos Castro

Aquest jove ha sigut víctima de suplantació d'identitat per una compra digital i ara acumula una trentena de denúncies que l'acusen d'estafa

Carlos està sent estafat per ciberdelinqüents / À Punt Mèdia

Carlos Castro, un jove de Ciudad Real, pateix actualment una situació on ell és la víctima d'uns estafadors. Aquest jove, que com el 86 % de la població, compra i ven per internet, el 2021 va ser víctima de suplantació d'identitat quan es disposava a fer una compra digital. En l'actualitat acumula una trentena de denúncies per estafa. El jove ix a un judici per setmana, com ell mateix ha contat a l'equip del programa Zoom.

Tot va començar quan va voler comprar una consola de segona mà. Mai hauria imaginat els problemes que aquesta acció li generaria. Durant la negociació, l'altra persona de la transacció li va demanar el seu DNI. Ell va confiar i li va enviar per whatsapp una imatge del DNI, en veure que l'altra persona també li enviava el seu document d'identitat. Temps després va saber que aquell DNI no pertanyia a la persona amb la qual parlava.

Finalment, no va haver-hi transacció. Mesos després es va assabentar que li havien suplantat la identitat. Els estafadors estaven (i encara continuen) fent ús del seu DNI, que ell mateix els havia facilitat. I els estafats ara denuncien Carlos.

Els ciberestafadors no baixen la guàrdia
Els ciberestafadors no baixen la guàrdia / À Punt Mèdia

El modus operandi de l'estafador o grup d'estafadors era, i és, vendre a través de plataformes de compravenda, productes pels quals reben uns diners, però productes que mai remeten als compradors. I la identitat que utilitza la persona que estafa és la de Carlos Castro. Els compradors que paguen per un producte que mai els arriba són els que estan reclamant a Carlos. "No saps què fer en eixe moment. Sents impotència i por", ha confessat el jove, davant l'allau de denúncies. En conéixer el que estava passant, Carlos també va tramitar una denúncia per suplantació d'identitat davant la Guàrdia Civil.

Durant la negociació, la persona de la transacció li va demanar a Carlos el seu DNI. Ell va confiar i li va enviar per WhatsApp una imatge del DNI, en veure que l'altra persona també li enviava el que suposadament era el seu DNI.

Pel que fa a la resta de persones que estaven sent estafades suposadament per Carlos, mentre algunes van contactar amb ell i van comprendre que ell era igualment una víctima, van interposar una denúncia per la situació, uns altres, en canvi, el van denunciar.

Des que els estafadors han suplantat la identitat de Carlos, al seu domicili no han parat d'arribar citacions judicials. "Durant tot el 2021 i continuen aquest 2022. Són denúncies interposades des de diversos punts de tot Espanya", ha explicat.

El jove ja acumula més de trenta denúncies. "Pràcticament, cada setmana tinc un judici i he d'acudir-hi", afirma. Carlos i sa mare fa més de quinze mesos que travessen aquesta situació.

Carlos amb sa mare mentre relaten els fets a l'equip de Zoom
Carlos amb sa mare mentre relaten els fets a l'equip de Zoom / À Punt Mèdia

"Ho estem portant molt mal", afirma la mare, que afig que la situació a Carlos li està causant trastorns psicològics i econòmics. Han hagut de contractar un advocat, al qual han de pagar. I no veuen el final d'aquesta irregular situació. La policia està investigant el seu cas, però encara no ha detingut els culpables. Mentrestant, els estafadors continuen estafant altres amb la identitat de Carlos.

L'equip @ de la Guardia Civil, responsable d'aquest tipus d'investigacions en línia, en declaracions a l'equip de Zoom ha dit que ells estan seguint la petjada digital dels estafadors. Mentrestant, l'única esperança que li queda a la família és que quan caduque el DNI de Carlos, els estafadors deixen d'utilitzar-lo. "Però encara queda any i mig", diu el jove desesperat. I la paciència de la família s'ha esgotat. De moment, totes les denúncies han acabat sense conseqüències per a Carlos; no obstant això, tenen por que alguna no s'arxive i puga tindre efectes contra Carlos.

També et pot interessar

stats