El testimoni d'una afectada per la pantanada que encara està pagant el crèdit per a refer-se dels danys

La condonació del deute a què es van comprometre governs de diferent signe polític encara no s'ha materialitzat

Testimoni del Zoom dedicat a la pantanada de Tous

Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, ha indagat en les conseqüències econòmiques, socials i humanes del col·lapse de la presa de Tous l'octubre de 1982. Un dels testimonis més sorprenents del programa ha sigut el d'una dona, que prefereix mantindre la seua identitat en l'anonimat, que encara està pagant un crèdit sol·licitat a l'ICO (l'Institut de Crèdit Oficial) per a reparar els danys causats per la pantanada.

Els crèdits de l'ICO van significar per als afectats una via ràpida per a aconseguir finançament, mentre s'esperava una resolució judicial que no arribaria fins al 1997. L'afectada que ha parlat amb Zoom ho va sol·licitar per a reviscolar un negoci i reparar danys en l'habitatge. En concret, va rebre 3.400.000 pessetes, i ara l'ICO li reclama al voltant de 28.000 euros. "No tinc esperança que es resolga el cas", ha lamentat.

Benjamín Lafarga, president d'Aspertous, l'associació de perjudicats pel col·lapse de la presa, qualifica els crèdits "d'abusius", ja que, segons explica, els interessos arribaven fins al 21% si no es complien els terminis de pagament, encara que es tractava d'un préstec per a persones afectades per una catàstrofe.

Al llarg dels anys, tant el PP com el PSOE han llançat propostes per a regular la situació dels crèdits ICO a causa de les reclamacions dels afectats, que sol·liciten que es condone el deute. "Està acordat en dos consells de ministres, el 2006 i 2008", ha explicat Luis Felipe Martínez, subdelegat del govern a la Comunitat Valenciana. Però aquests acords no s'han convertit en cap llei, i els afectats continuen esperant una solució. Amb vista al futur, Martínez suggereix una acció del govern per a resoldre aquesta situació: "Demanarem que s'aplique el que els decrets van regular".

També et pot interessar

stats