El sucre ocult, la trampa invisible que potencia el sabor de molts productes alimentaris

El programa Zoom recomana, per tal de controlar la ingesta de sucre, mirar bé l'etiquetatge dels productes i parar atenció a paraules com fructosa, xarop de dacsa o xarop d'auró

Només una llanda de refresc pot aportar 45 grams de sucre, que dupliquen la quantitat diària recomanable / À Punt

De vegades la intenció de menjar bé o de voler cuidar-se no és suficient per a portar una dieta sana; en altres paraules, per a menjar aliments saludables. Així ho posa en relleu el programa d’investigació Zoom dedicat al sucre: a l’hora de fer la compra cal preguntar-se si estem ben informats de la quantitat que en porten els productes que comprem. L’investigador científic Jose Miguel Mulet s’ha preguntat si el públic consumidor sap quins productes equivalen a menjar sucre. 

Com ha dit en Zoom Vicent Rodenes, que té diabetis, “hi ha molts productes amb sucre amagat. La gent se sorprén i pregunta: 'Que això té sucre?' I la resposta és: 'Sí, això en té!' Té sucre o es converteix en sucre”, ha matisat. 

On està el sucre ocult i com detectar-lo

I ara cal preguntar-se on detectar el sucre ocult. “El trobes en tots els productes ultraprocessats i en quasi tots els productes industrials. El sucre, a més a més, s’amaga en forma de fructosa, xarop de dacsa, xarop d'agave, extracte d’agave, xarop d'auró”, ha explicat Jose Miguel Mulet. 

A Vicent Rodenes, un episodi de sucre ocult li va provocar una greu crisi. Va ser en un viatge. Durant el trajecte va menjar galetes salades. Després de menjar-se-les la glucosa se li va disparar a 480, quan la xifra normal està entre 70 i 100 mil·ligrams al dia, i com a molt els 125 mil·ligrams al dia. “Jo no era conscient que havia menjat sucre… Moltes persones no sabem el que mengen. És la pandèmia silenciosa”, ha explicat a l'equip de Zoom

És molt important saber diferenciar entre 'aliments' o 'productes'. Producte és allò que modifiquem per tal de consumir-ho. Luis Cabañas - President del col·legi de dietistes i nutricionistes CV

El sucre ocult de les galetes salades  

Segons Mulet, “en general qualsevol aliment que tinga o porte alguna salsa o regust molt potent és probable que porte sucre”. Per eixample, els purés industrials, ha recalcat Luis Cabañas, “que encara que el gust siga salat, porten sucre per a fer-los més saborosos”. Un altre consell que donen els especialistes és el de saber diferenciar entre aliments o productes. “Producte és allò que modifiquem per tal de consumir-lo”, ha explicat Luis Cabañas.

El programa Zoom alerta que certes marques de tomaca fregida porten més sucre que altres
El programa Zoom alerta que certes marques de tomaca fregida porten més sucre que altres / À Punt

Una manera molt fàcil de visualitzar el sucre que porten els productes d’alimentació consisteix a comparar a quants terrossos de sucre equival cada producte. De la mà de la nutricionista Laura Jorge hem vist com certes marques de tomaca fregida porten més sucre que altres. La seua recomanació és revisar a l’etiquetatge la quantitat de sucre afegit. 

Un refresc de cola, per exemple, equival a nou terrossos de sucre. Cal recordar que un terròs de sucre són 5 grams. I la quantitat recomanada per a un adult en són 25 grams al dia, és a dir 5 terrossos. “Amb una llanda de refresc de cola ja arribem a 45 grams”, ha comentat l’equip de Zoom. És a dir quasi dupliquem la recomanació diària.

Ací pots veure el programa complet

També et pot interessar

stats