“Soc xarcuter del Mercat Central des de fa vint anys i he de viure amb ma mare perquè no puc pagar un lloguer”

Jose Francisco Simón ha exposat en el programa Zoom dedicat al problema del preu del lloguer les dificultats per accedir a una vivenda a València i l'àrea metropolitana

Jose Francisco Simón és xarcuter i no pot permetre's llogar pels preus elevats / À Punt
21 de maig 2024 - 13:34

Jose Francisco treballa com a xarcuter al Mercat Central de València des de fa uns vint anys. I la seua situació personal el té traumatitzat. Assegura que no pot pagar un pis de lloguer. No vol ni sentir la idea de compartir pis. Ell és una de les persones entrevistades per l’equip de Zoom en el programa "El preu del lloguer".

“Jo, ara que tinc 42 anys no pense compartir pis, ni viure amb desconeguts”. Critica que es vulga endolcir la precarietat per part d’algunes persones. “Que guai és el coliving? Jo ja ho vaig fer fa 25 anys. Vivia en ple centre de València, per l’Astoria, pagava 200 euros… ara són 600. Una habitació a València són 600 euros”.

D’aquells anys recorda que tampoc estalviava, però “almenys vivia”. Ara amb el doble de diners diu que no viu. Diu que ara és el moment de la meua vida en què més diners guanya. “Guanye 1.600 euros i estic vivint amb ma mare, perquè no tinc accés a un lloguer.” La frustració de no poder independitzar-se el va portar a una profunda tristesa que ara ha evolucionat a ganes de lluitar. Jose no vol pagar per un lloguer 800 euros.

Actualment, Jose Francisco viu amb sa mare a Paterna, tot i que la família és de la Malva-rosa, el barri on actualment viu l'àvia i la resta de la família. Els barris del marítim de València han passat de ser “immobiliàriament poc interessants” —apunta l’equip de Zoom— “a ser un bon lloc on invertir”. Tot i que cal destacar que aquells anys de preus baixos Jose Francisco no els va poder aprofitar per a comprar una vivenda, ara que vol llogar els preus estan pels núvols. 

Fa poc ha intentat llogar un pis a la Malva-rosa i s’ha trobat amb una baralla de preus. “A València existeixen els jocs de la fam de pis, a veure qui ofereix més… i jo no entre en eixos jocs.” Per a ell un dels actuals problemes és la gent estrangera que ha vingut a viure ací, teletreballa i cobra sous d’altres països, i el seu poder adquisitiu és més elevat. Això fa augmentar el preu de lloguer en general.

Ací pots veure el programa complet

També et pot interessar

stats