La Ruta del 36: bars que enalteixen la simbologia franquista

L’equip de Zoom n'ha visitat un a Usera (Madrid) en un reportatge dedicat als vestigis del franquisme en la societat

El bar Una grande y libre de Madrid mostra ideologia franquista / À Punt

Què queda del franquisme a Espanya? És la pregunta que s’ha fet l’equip de Zoom, que ha volgut indagar sobre els vestigis de la dictadura. Aquest espai de reportatges d'investigació d'À Punt també ha volgut reflexionar al voltant de la nova llei de memòria democràtica. Per a comprovar si la norma s'està vulnerant en l'actualitat, han visitat un dels establiments que forma part de la Ruta del 36, un nom que reuneix bars per tot arreu amb simbologia franquista.

Al districte d’Usera, a Madrid, està el bar Una grande y libre, un dels que integra la Ruta. L’equip del programa ha parlat amb Ivan, un dels clients, que ha dit: “Ací pot vindre qui vulga”. Quan li pregunten què passaria si entra alguna persona amb la bandera comunista o independentista, ha contestat: “no passaria res, com si entra amb la bandera LGTBI. El saludaré…”.

Imatge d'una de les finestres del bar
Imatge d'una de les finestres del bar / À Punt Mèdia

Amb els clients del bar Una grande y libre també han parlat de la nova llei de memòria democràtica. L’equip de Zoom ha recordat a Ivan que aquesta llei prohibeix l’exaltació de la figura de dictadors. En aquest sentit, Ivan ha dit: “Jo al·lucine que la gent estiga tan preocupada amb aquestes estupideses. Si alguna cosa va tindre bona la Transició és que es va decidir fer creu i ratlla.”

Una de les taules del bar
Una de les taules del bar / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats