Ramonet: el robot que arreplegarà fruita de terra i evitarà que se'n perden milers de tones

La plataforma robòtica especialitzada en taronja i en caqui arriba per a fer la faena que ningú fa en l'actualitat, segons expliquen els creadors en Zoom

El robot Ramonet, propotit dissenyat per a arreplegar fruita caiguda / À Punt Mèdia

La Comunitat Valenciana impulsa un projecte pioner en tot el món. FoodCollecte és una plataforma robòtica que, com ha explicat en el programa Zoom Gabriele Kubiliute (responsable del projecte al centre tecnològic Ainia), serveix per a arreplegar la fruita que ha caigut de l’arbre. La investigadora ha volgut recalcar que en Ainia han sigut els primers que donen eixa idea al món”. Ainia és un centre tecnològic privat valencià especialitzat en I+D+i, al qual pertanyen més de 700 empreses associades.

El projecte, que els impulsors han batejat amb un segon nom més comercial i fàcil de recordar (Ramonet), aplica la intel·ligència artificial al món agrari i en diferents àmbits. D’una banda, Ramonet permet recórrer la plantació i arreplegar de terra la fruita caiguda. “La càmera que porta incorporada detecta la fruita que hi ha en terra i la classifica, de manera que discrimina si el fruit està podrit, deteriorat o en bon estat i, per tant, cal recol·lectar-lo”.

El robot Ramonet no arriba per a furtar el treball de ningú, perquè hui dia ningú realitza eixa funció al camp. I podria comercialitzar-se en un o dos anys Gabriele Kubiliute - Responsable del projecte a Ainia

D’altra banda, la informació arreplegada pel robot ajuda a saber per què ha caigut la fruita de l’arbre. “Si ha sigut pel granís o per una picada”. El prototip FoodCollecte està especialitzat en taronja i en caqui, encara està en fase de prova i no ha eixit a la venda. “Potser en un o dos anys aconseguim una plataforma sòlida per a poder llogar, vendre…" El que està clar és que no arriba per a furtar-li la faena a ningú, perquè s'encarrega de funcions que ara mateix ningú fa al camp. "En l'actualitat, la fruita que cau de l’arbre l'arreplega un tractor i acaba tota en el fem”.

L’equip de Zoom també ha parlat amb Juan Salvador Torres, secretari general d’AVA-ASAJA, del que pensa sobre l'arribada de la intel·ligència artificial al món agrari. Torres ha sigut molt clar i ha dit que a ell no li preocupa que vinga a substituir mà d’obra, “perquè la realitat és que tenim falta de mà d’obra”. A més a més, no creu que la mesura s’aplique de hui per a demà, perquè la intel·ligència artificial és cara. "Això sí: possiblement el dia que arribe i puga ser aplicada, per als llauradors europeus siga una benedicció”.

Els 'dits' de Ramonet
Els 'dits' de Ramonet / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats